'Je kunt hier van baan veranderen zonder van werkgever te wisselen.'

Margaret, Registeraccountant

24 mrt 2021

‘Na mijn hbo-studie Bedrijfseconomie in Rotterdam ben ik begonnen bij de toenmalige ‘Accountants Dienst Rotterdam’. Daar werd ik assistent-accountant. Ik werkte er vier dagen en studeerde één dag per week aan Nyenrode Business Universiteit om mijn RA-titel te halen. Na een tijdje wilde ik meer richting de fiscale kant en dat kon niet bij de ADR. In 2007 had de Belastingdienst veel mensen nodig en dat was dé kans om die kant op te gaan. Na een best wel pittige selectieprocedure werd ik aangenomen.

In de eigen boeken en die van bedrijven

De eerste anderhalf jaar deed ik de interne F-opleiding. Je leert dan meer over vennootschapsbelasting, omzetbelasting en controletechnieken. Daarnaast kon ik verder met mijn RA-opleiding. Twee opleidingen en een nieuwe baan, dat is natuurlijk best zwaar. Maar er wordt hier veel energie gestoken in de ontwikkeling van mensen, ik kreeg echt alle ondersteuning die ik nodig had. Naast mijn werk zat ik vooral gebogen over mijn eigen boeken. Toen ik de F-opleiding had afgemaakt kreeg ik een vaste aanstelling als heffingsmedewerker, een zogeheten ‘binnenfunctie’. Dan doe je met name vooroverleg en behandel je bezwaarschriften.

“Je kunt hier van baan veranderen zonder van werkgever te wisselen.“
Klimmen en klauteren

Fiscale en mensenkennis

Na een tijdje werd ik controlemedewerker en ging ik meer naar buiten, op bezoek bij MKB-bedrijven. Super gevarieerd: slagers, kappers, supermarkten. Gesprekken in kantoren, maar ook in kleine huiskamers. Juist die afwisseling maakte het heel leuk. Mkb’ers zijn enorm betrokken bij hun werk, ze kunnen er met veel passie over vertellen. Je praat niet met een adviseur, maar echt met de ondernemer zelf. Aan jou om daarin mee te gaan of iets te vermoeden. Ik heb als beginnend controlemedewerker een keer een retailonderneming gecontroleerd. Ik dacht dat de eigenaar een eerlijk verhaal vertelde, maar bij controle bleek dat er geld uit de kassa werd afgeroomd waarmee zwart werd uitbetaald. Je doet ook een hoop mensenkennis op zal ik maar zeggen.

Tussendoor heb ik ook nog twee kinderen gekregen, een dochter en een zoon. Best druk, ja. Een nieuwe baan, twee opleidingen en twee kinderen krijgen. Maar dat is hier goed te combineren. Je krijgt tijd om te groeien als accountant én als ouder.

Van keuken- naar vergadertafel

In 2011 heb ik de overstap gemaakt van MKB naar Grote Ondernemingen, de unit Handel, Bouw & Industrie. Dat is het mooie aan de Belastingdienst: het is zo groot en afwisselend. Je kunt hier van baan veranderen zonder van werkgever te wisselen. Grote Ondernemingen betekende afscheid van de keukentafels en een entree in de boardrooms. Ik kom nu veel over de vloer bij bouwondernemingen en grote woningcorporaties. Je hebt bij GO te maken met meerdere stakeholders, de vraagstukken zijn complexer, de getallen en de belangen groter. Je zit ook met slimme adviseurs en accountants aan tafel in plaats van met betrokken ondernemers. Dat is anders, maar inhoudelijk zeker net zo interessant.

Margaret portretfoto

Energiek werk

In algemene zin vind ik het leuk om nieuwe uitdagingen aan te gaan, zowel privé als in mijn werk. In beide kan ik mijn energie kwijt. Wat ik zoal gedaan heb? Abseilen van de Euromast bijvoorbeeld. En ik heb de Obstacle Run gedaan: veel hardlopen, koud water, tijgeren door de modder én horden lopen, tegelijkertijd. Een loopbaan bij de Belastingdienst heeft gelukkig minder hindernissen. Je wordt goed begeleid. Mensen werken hard, maar hebben oprechte interesse in elkaar en nemen de tijd om je te helpen. Ik zit helemaal op mijn plek hier.’