'Als teamleider motiveer ik, help ik mensen in hun ontwikkeling.'

Remco, Teamleider datafundamenten

24 mrt 2021

“Ik heb Bedrijfskunde gestudeerd, in Groningen. Daar kon ik studeren én op hoog niveau volleyballen, dat bepaalde voor mij de keuze voor die stad. Na mijn studie wilde ik gaan werken en tegelijkertijd veel leren. Ik ging niet zo zeer op zoek naar een bedrijf, maar vooral naar een goed traineeship. Zo kwam ik bij NS bij terecht, die hadden toen het meest te bieden op dat gebied. Ik heb er een traineeship gedaan en in de loop der jaren verschillende (management) functies vervuld. Praten met mensen, het doel en de belangen duidelijk maken, medewerkers confronteren met hoe iets beter kan en hun talenten naar boven brengen, dat managen vind ik echt leuk.

Bucketlist voor carrières

Op een verjaardag kwam ik in gesprek met iemand die bij de Belastingdienst werkte. Je kunt je wel voorstellen hoe zo’n gesprek gaat; ik had, zoals de meeste Nederlanders, van alles aan te merken op de Belastingdienst. Toen zei hij: ‘Als je zoveel kritiek hebt, waarom doe je er dan niet wat aan?’ Nou staat er een aantal dingen op mijn carrière bucketlist: ik wil een keer voor mezelf hebben gewerkt, bij een commercieel bedrijf, en bij de overheid. Maatschappelijke relevantie, iets kunnen betekenen voor de maatschappij, dat spreekt me aan. Kort daarna zag ik een vacature bij de Belastingdienst en besloot de stap te wagen.

Bouwen aan een team

Ik solliciteerde in Apeldoorn. Van gesprek tot aanname duurde maar twee weken, echt supersnel, ik wist meteen waar ik aan toe was. Ik ben gestart als manager op een afdeling die voorbereid moest worden op een grootschalige verandering op het gebied van ICT. Doordat er een flinke verandering in werkwijze en cultuur moest plaatsvinden een heel interessant veranderproces. Door middel van een andere wijze van werk toedelen en prioriteiten stellen, was het mogelijk om de productiviteit aanzienlijk te verhogen. Weet je, ieder mens heeft een uniek haakje, daar moet je samen naar op zoek. Als je dat proces goed begeleidt, komt er een andere dynamiek op een afdeling en komen de resultaten vanzelf.

Nieuwe uitdaging bij DF&A

Het mooie van de Belastingdienst is dat je er verschillende loopbanen kunt hebben, je moet er alleen zelf achteraan. Ik zocht een nieuwe uitdaging en kende nog twee mensen van DF&A (Datafundamenten & Analytics) uit m’n onboarding, die waren heel positief over hun afdeling. Ik zag daar een vacature voor manager staan, heb gesolliciteerd en enkele maanden geleden ben ik begonnen als teamleider Datafundamenten.

“Als teamleider motiveer ik, help ik mensen in hun ontwikkeling.“
Skivakantie
Werkoverleg
Vakantie in Canada

Werken bij DF&A: ontwikkeling van data én van mensen

Mijn afdeling zorgt ervoor dat ruwe data opgewerkt wordt en ook daadwerkelijk geïnterpreteerd kan worden. Daarvoor moeten we alle data uit alle verschillende systemen tot vergelijkbare informatie opwerken. Dit doen we door logica en business rules toe te voegen aan de data. Ook zorgen we ervoor dat er tijdslijnen aan de data worden toegevoegd, waardoor we de informatiepositie op elk gewenst moment kunnen terughalen. Deze opwerking leidt tot verschillende datafundamenten waarmee onze data scientists werken en een product kunnen bouwen.
Als manager van het cluster begeleid ik ook een nieuwe manier van werken, Agile Safe. Door via deze methodiek te ontwikkelen, willen we de transparantie en voorspelbaarheid vergroten. Ik probeer de mensen van goed naar nog beter te begeleiden. Het team bestaat uit een groep goede en gemotiveerde mensen, waardoor het voor mij ook motiverend is om ze te helpen in hun ontwikkeling en ervoor te zorgen dat ze op een prettige manier hun werk kunnen uitvoeren.

Continu bouwen aan een beter DF&A

Niet alleen mijn afdeling is in beweging, ook als managers zijn we een ontwikkeltraject aan het doormaken. Het team is de afgelopen tijd flink gegroeid en dat zorgt ervoor dat er geïnvesteerd moet worden in het opstellen van gezamenlijke doelen, maar ook in uniformiteit. Door als team gezamenlijk beslissingen af te stemmen en elkaar te helpen, bouwen we samen aan een beter DF&A en een betere Belastingdienst. Mijn enige zorg is: hoe halen we voldoende gekwalificeerde mensen binnen? Zijn ze er wel? Waar zitten ze? Moeten we ze zelf opleiden? Dat laatste doen we sowieso, we hebben hier mensen met allerlei verschillende studie achtergronden, die brengen we de nodige kennis zelf bij. En als je bij Belastingdienst denkt aan grijs en saai, dan moet je hier eens komen kijken. Je werkt hier in een informele sfeer en met veel jonge mensen, heel dynamisch. Er werkt hier van alles: van econometristen tot planologen, van natuurkundigen tot bedrijfskundigen. Als je iets exacts kunt, kun je hier komen werken en kun je hier op alle niveaus mooie projecten doen. Geen leukere en uitdagender werkomgeving dan hier bij de Belastingdienst. Ik kan het inmiddels weten.”