'Ik heb voor mezelf doelen gesteld en merk écht dat ik die hier kan behalen.'

Wessel, Student duaal-accountancy

24 mrt 2021

‘Toen ik nog op het vwo zat, vond ik het niet makkelijk om een studie te kiezen die bij me paste. Mijn broer was al bezig met het Duaal traject accountancy van de Belastingdienst en wees me op deze duale opleiding tot registeraccountant (RA). Op dat moment stond ik voor een lastige keuze: ga ik voor een voltijd studie én het studentenleven of wil ik direct bouwen aan mijn carrière? Ik koos voor het laatste en solliciteerde naar een plek binnen het Duaal traject accountancy. Zo kon ik niet alleen doorleren, maar ook direct beginnen met werken.

Bachelor op zak

Inmiddels heb ik 4,5 jaar van het traject achter de rug. Ik heb niet alleen mijn bachelor Accountancy op zak, maar ook heb ik de interne opleiding aan de Belastingdienst Academie volbracht. Als duaal student staat je persoonlijke ontwikkeling voorop en groei je intern qua werkzaamheden steeds verder door. Hiervoor loop je onder meer stage bij verschillende segmenten en kantoren. Als je na 3 jaar de interne opleiding met succes hebt afgerond, krijg je een vaste aanstelling als controlemedewerker.

Afwisseling in je werkweek

Elke vrijdag staat in het teken van mijn master Accountancy aan Nyenrode en van maandag tot en met donderdag werk ik op kantoor. In mijn rol als controlemedewerker beoordeel ik aangiftes en controleer ik administraties van bedrijven, voornamelijk op de vennootschapsbelasting en de omzetbelasting. Tijdens een controle breng ik een bezoek aan de onderneming, ga ik in gesprek met de directie en de fiscaal adviseur en breng ik de bedrijfsprocessen en de administratieve organisatie in kaart. De afwisseling met verschillende bedrijven spreekt me heel erg aan: de ene keer zit ik bij een horecaondernemer en de andere keer bij een ICT-dienstverlener. Daarnaast vind ik het heel leerzaam om te zien hoe een onderneming wordt bestuurd. Naast controlewerkzaamheden heb ik ook geregeld overleg met collega’s. Controles bij grote ondernemingen kunnen namelijk zeer complex en omvangrijk zijn. Ik vind het prettig om te kunnen sparren en zo andere perspectieven te horen.

De juiste keuze

Ik ben blij dat ik voor het Duaal traject accountancy bij de Belastingdienst heb gekozen en niet voor een commercieel accountantskantoor. Niet alleen pas je dagelijks de fiscale wetgeving toe, maar ook kun je vanaf dag één werk en studie goed met elkaar combineren. Vroeger dacht ik dat de Belastingdienst een stoffige organisatie was. Nu ik er werk, is dat beeld 180 graden gedraaid. Het is een hele dynamische organisatie waar ook veel jonge mensen werken.

“Ik heb voor mezelf doelen gesteld en merk écht dat ik die hier kan behalen.“

Hobbie en passie

De Belastingdienst is daarnaast ook een hele flexibele werkgever. In eerste instantie zat ik bij Grote Ondernemingen in Den Haag, maar na overleg mocht ik toch aan de slag in Amsterdam. Ik woon namelijk in Haarlem en wil naast mijn werk graag voetballen op hoog niveau. Op dit moment speel ik bij de Koninklijke HFC in de tweede divisie. Nu kan ik mijn twee grote passies – accountancy en voetbal – makkelijker met elkaar combineren. Onlangs werd ik na een wedstrijd geïnterviewd door FOX Sports over mijn eventuele carrière in het betaald voetbal. Als een scout zich zou melden, zou ik daar zeker voor openstaan. Ik zou het wel jammer vinden om mijn werk als accountant (in opleiding) op te geven, maar ik weet ook dat de Belastingdienst me de kans biedt om eventueel terug te keren. Dat zou bij een andere werkgever naar mijn idee echt onmogelijk zijn.

Trots en voldoening

De arbeidsvoorwaarden hier zijn bovendien heel goed. Je krijgt een marktconform salaris en kunt zelf je werktijden indelen. Dit betekent in mijn geval dat ik gewoon drie keer in de week kan trainen. Dat is heel bijzonder, want dat heb je echt niet overal. Thuiswerken kan ook; daar maak ik alleen niet veel gebruik van, omdat ik het prettiger vind om face-to-face te overleggen met collega’s. Ik ben trots op zowel het behalen van mijn bachelor als het verdienen van mijn vaste aanstelling als controlemedewerker. Ik heb voor mezelf doelen gesteld qua ontwikkeling en ik merk echt dat ik die doelen hier kan halen. Dat geeft veel voldoening.’