Man op bank

'Hoe groot je ambitie ook is, je kunt altijd doorleren.'

Joran, Registeraccountant

24 mrt 2021

‘Als ik in de kroeg aan mensen vertel dat ik accountant ben bij de Belastingdienst, dan snap ik dat ze dat niet de meest sexy baan vinden. Maar als ik dan toelichting geef over dat ik ervoor zorg dat ook grote ondernemingen aan hun belastingplicht voldoen en daarmee miljoenen voor de Nederlandse samenleving verdien, verandert de perceptie. En daar ben ik best trots op.

De andere kant

Aan het begin van mijn carrière heb ik ook de andere kant gezien. Toen ik begin 20 was ging ik aan de slag bij een consultancy-club. Ik kreeg direct een dikke Golf onder mijn kont en voelde me natuurlijk wel het mannetje. Maar dat had ook een keerzijde: werken, werken en nog eens werken. Ik weet nog dat ik niet eens de tijd kreeg om tijdens kantooruren een pakketje van het postkantoor op te halen! Ik verloor mezelf een beetje.

"What if money didn’t care?"

Toen ik te maken kreeg met een gezondheidsprobleem begon ik mezelf af te vragen waar het nou allemaal om draait. Iedereen zou zichzelf de vraag eens moeten stellen: "what if money didn’t care?" Wat zou je dan doen? Leven om te werken of werken om te leven én de maatschappij een dienst bewijzen? Ik koos voor het laatste. Via een vriend belandde ik bij de Belastingdienst en kon ik direct starten met een studie tot registeraccountant (RA). Deze studie zou volledig onderdeel zijn van mijn werk – dat aanbod kon ik natuurlijk onmogelijk weigeren.

Maatschappelijke impact

Naast mijn werk ben ik zelfs vrijwilligerswerk gaan doen. Ik was een jaar lang de ‘buddy’ van iemand die grote problemen had met verslavingen en zijn gezondheid. Mijn doel was om hem sociaal te integreren. Dat is uiteindelijk niet gelukt, want na een jaar is hij helaas overleden. Zo droevig om op een begrafenis te staan met een handjevol vrijwilligers en zijn ex-vrouw. Maar ik heb hem wel een jaar persoonlijke aandacht kunnen geven. En dat troost me.

“Iedereen moet mijns inziens fair share betalen“
Ontspannen op de fiet
Ruimte voor ontspanning
Joran Oud met stagiair
Dreamteam

Van MKB…

Bij de Belastingdienst ben ik begonnen bij Midden- en Kleinbedrijf (MKB). Daar was de impact heel voelbaar. Want als je gaat controleren of een aangifte aanvaardbaar is en je ontdekt dat het niet zo is, kan dat grote impact hebben voor die bedrijven. Soms zelfs met een definitief karakter. Eerlijk gezegd brachten zulke zaken me ook wel aan het twijfelen en dus besloot ik om een tijdje te gaan reizen. Dat kan gewoon bij de Belastingdienst. In Iran, India, Myanmar, Laos en Cambodja ontdekte ik dat veel ‘problemen’ in het leven relatief zijn.

…naar GO

Inmiddels zit ik bij het onderdeel Grote Ondernemingen (GO) en kom ik bij vier à vijf grote ondernemingen per jaar, van handelsondernemingen tot de industrie. Ik zoom daar in op de bedrijfsprocessen: hoe maakt een onderneming zijn geld? Is de rapportage volledig? In de administratie controleer ik of alles juist is en vervolgens beoordeel ik of de aangifte aanvaardbaar is. Vaak weet ik na een week of twee/drie of er wellicht iets niet pluis is, maar het gedetailleerde onderzoek vergt natuurlijk meer tijd. Dit soort ondernemingen maakt gebruik van de diensten van grote accountancyfirma’s en krijgt soms wel 10 tot 15 auditors over de vloer. Wij komen met zijn tweeën. Elke organisatie is anders en dat maakt het zo interessant. Daarnaast zijn we vrij in hoe we een onderzoek uitvoeren en hebben we invloed in welke projecten we wel of niet oppakken.

Kleine maatregel, grote gevolgen

Wat bij grote ondernemingen anders is dan bij het MKB is dat het ‘grijze’ gebied groter is. Maar ook daar tref je soms zaken die niet kloppen. Laatst zorgde ons onderzoek ervoor dat een bepaalde organisatie vanaf het nieuwe jaar zes miljoen euro extra aan belasting moet betalen. Waarschijnlijk zal dat ertoe leiden dat die onderneming gaat verhuizen. Maar mijns inziens moet iedereen zijn fair share betalen.

Snel verantwoordelijkheid

Het mooie aan werken bij de Belastingdienst is enerzijds die autonomie. Ik begeleid nu een stagiair die een klant onderzoekt met een omzet van 8 miljoen euro. Echt no way dat je bij een accountantskantoor zo snel die verantwoordelijkheid krijgt. Daarnaast zijn de opleidingsmogelijkheden hier heel goed. Hoe groot je ambitie ook is, je kunt altijd doorleren. Er wordt echt goed in het personeel geïnvesteerd. Het derde grote pluspunt is het maatschappelijk belang. Je draagt direct bij aan rechtvaardige samenleving. Dat vind ik heel belangrijk.’