'In de complexe ICT-omgeving van de Belastingdienst komt er elke dag wel een nieuwe ICT-uitdaging op je pad.'

Mark, System engineer infrastructuur

24 mrt 2021

Van de bouw naar de Belastingdienst

“Na m’n opleiding kantoorautomatisering ben ik gaan werken bij een groot bouwbedrijf. Ik had daar een leuke functie als werkplekbeheerder, maar toen de bouwcrisis kwam stortte de boel in om het zo maar uit te drukken.

Gelukkig kon ik al snel aan de slag bij een andere werkgever, op de Politieacademie in Apeldoorn bij de IT-helpdesk. Dat was ook een leuke tijd, de politiecultuur is echt uniek om mee te maken. Ik werd een keer gebeld door een collega en hoorde ik op de achtergrond een flink aantal pistoolschoten. Paniek natuurlijk bij mij. Bleek dat ze op de schietbaan stonden te oefenen. Ik heb er bijna vier jaar gewerkt, maar ik merkte dat ik niet echt kon doorgroeien. Daarna ben ik gaan werken bij een grote verzekeraar die ging fuseren met een andere verzekeraar. Op infra gebied was dat natuurlijk een flinke uitdaging. Maar ik wilde verder en ben weer gaan studeren: ik ben de studie Infrastructure, Design & Security aan de Windesheim in Zwolle gaan doen. Vier jaar lang heb ik bijna alle avonden gestudeerd. Best zwaar naast je baan en met de verantwoordelijkheid voor een jong gezin, maar ik heb het wel gehaald.

Oog voor de mens achter de cijfers

Terwijl ik nog niet afgestudeerd was, zag ik een leuke vacature voorbijkomen; Young Professional bij de Belastingdienst, nu heet dat IT-trainee. Ik was meteen enthousiast en mocht, ondanks dat ik toen nog niet afgestudeerd was, op gesprek komen. Ik kwam door de gesprekken heen en werd aangenomen, maar wel met de voorwaarde dat ik binnen een jaar afgestudeerd moest zijn. Dat zegt wel veel over de Belastingdienst hoor. Het gaat niet alleen om criteria en cijfers, maar ook om wat ze in je zien.

“In de complexe ICT-omgeving van de Belastingdienst komt er elke dag wel een nieuwe ICT-uitdaging op je pad.”

Belangrijke ICT voor heel Nederland

Ik ben hier werkzaam als System Engineer Infrastructuur. We hebben hier een van de grootste datacenters van Nederland. Er draaien dan ook honderden applicaties op de Windows server. Onze Windows-omgeving is bijzonder complex en verstoringen hebben een enorme impact op heel Nederland. Als wij hier een kleine verstoring hebben, dan staat dat de volgende dag heel groot in de media, en dat wil je liever niet. Je werk ligt onder een vergrootglas, miljoenen mensen zijn afhankelijk van jouw werk, maar dat maakt het tegelijkertijd ook heel boeiend. Samen met mijn collega’s voorkom ik deze verstoringen zoveel als mogelijk en houd ik de omgeving up-to-date.

Verder onderhoud ik de centrale active directory voor de Belastingdienst met ruim 30.000 gebruikers en zo’n 5000 Windows (applicatie)servers én de backend-systemen en technologieën die nodig zijn voor het beheren van deze omgevingen, zoals SCOM, SCCM, ADFS, PKI, SMA, DSC, RDS in meerdere Windows-domeinen. Ja, alles is hier groot. En het bijzondere aan de Belastingdienst is dat we alles in eigen beheer hebben, er zijn geen externe partijen. We hebben alle kennis in huis en zodoende kan je hier echt veel leren van elkaar.

Goede balans tussen werk en thuis

Natuurlijk krijg ik hier een goed salaris, maar inhoudelijk werk en secundaire arbeidsvoorwaarden vind ik minstens zo belangrijk. Zeker met een gezin is het erg fijn als je een werkgever hebt waar je je werktijden flexibel kunt indelen. Een dag thuis werken is geen probleem, en in overleg met je team kun je veel kanten op. Ik heb bijvoorbeeld ook ouderschapsverlof dagen, dat is in de detachering of bij een consultancy club toch moeilijker te regelen. Ik zie wel wat de toekomst brengt, voorlopig kan ik me hier nog volop ontwikkelen, zowel in de breedte als de diepte.”