Rijkstraineeship

Dit ga je doen

Wil jij jouw talent en drive inzetten voor heel Nederland? Volg dan het Rijkstraineeship bij de Belastingdienst, Douane en Dienst Toeslagen. Je krijgt de vrijheid én de verantwoordelijkheid om zelf jouw doelen vorm te geven en te ontdekken wat bij jou past binnen een van de drie organisaties.

Als rijkstrainee werk je aan urgente maatschappelijke vraagstukken. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met de bouw van windparken op zee - cruciaal om de klimaatdoelstellingen te halen en fossiele brandstoffen te vervangen voor schone energie - of schrijft mee aan een nieuwe leidraad voor crisiscommunicatie, voor het geval dat Nederland wordt getroffen door een ramp. Maar je kunt ook aanspreekpunt zijn voor alle Kamervragen over wonen en bouwen, of meehelpen aan onderhouds- en investeringsplannen voor gevangenissen, zodat gedetineerden veilig en gezond hun straf kunnen uitzitten. 

Hoe ziet het traineeship eruit?

Het traineeprogramma bij de Belastingdienst, Douane en Dienst Toeslagen bestaat uit vier periodes waarbij je aan de slag gaat op vier werkplekken binnen verschillende organisatieonderdelen. Op basis van jouw studieachtergrond en affiniteit maken wij voor jouw eerste werkplek een zo goed mogelijke match, zodat je direct aan de slag gaat bij een organisatieonderdeel dat bij jou past.

Na 6 maanden maak je een switch, zodat je in je tweede periode onze grote organisatie breder kunt leren kennen. Op wat voor werkplek je terecht komt is helemaal aan jou. De derde periode ga je detacheren bij een ander ministerie. En daarna kom je voor de laatste 6 maanden weer terug bij de Belastingdienst, Douane en Dienst Toeslagen om je traineeship af te ronden.

Verschillende werkplekken

We hebben zowel werkplekken op het gebied van beleid als op het gebied van toezicht, bedrijfsvoering en uitvoering. Denk hierbij aan functies zoals beleidsmedewerker, adviseur of programmamanager. Een werkplek bij het kerndepartement behoort ook tot de mogelijkheden, wij werken namelijk nauw samen met het ministerie van Financiën.

Opleidingsachtergrond

Rijkstrainees van de Belastingdienst, Douane en Dienst Toeslagen hebben uiteenlopende opleidingsachtergronden. Zo kun je bij ons terecht met bijvoorbeeld bestuurskunde, bedrijfskunde, economie, rechten, gedrag en maatschappij en psychologie, maar ook met bijvoorbeeld biomedische wetenschappen, criminologie of sociologie. In onze organisatie is altijd wel een plek die bij je past.

01 / Beleid

Als beleidsmedewerker signaleer en analyseer je maatschappelijke problemen. Je ontwikkelt nieuwe beleidsvoorstellen en begeleidt de besluitvorming. Daarbij overleg je met andere ministeries, overheden en belangenorganisaties. Beleidsmedewerkers zijn er op elk ministerie.

Jouw persoonlijke ontwikkeling

Op iedere werkplek krijg je een begeleider met wie je gesprekken voert over je functioneren en je ontwikkeling op de werkplek. Daarnaast word je gedurende de twee jaar persoonlijk begeleid door een traineecoördinator.

Ook heb je - naast het opleidingsprogramma dat alle rijkstrainees volgen - de mogelijkheid om met een persoonlijk budget bij de BelastingdienstAcademie trainingen op allerlei gebieden te volgen. Dan kan je bijvoorbeel denken aan trainingen op het gebied van persoonlijke effectiviteit of een training projectmatig werken.

Solliciteren

De sollicitatieperiode start jaarlijks in maart. Ieder jaar in september begint de nieuwe lichting aan hun avontuur. Om rijkstrainee te worden moet je eerst het selectieproces succesvol doorlopen. Onderdeel daarvan is een game-based assessment waarbij je een game op je telefoon, tablet of computer speelt. Zo krijgen wij inzicht in jouw gedrag en voorkeuren en dus in een aantal van je vaardigheden. Hierbij gebruiken we een niet zelflerend algoritme. Dat betekent dat alleen de acties tijdens de game worden gebruikt. De scores komen in je kandidaatdossier en de rapportage kun je zelf genereren.

Solliciteren kan weer vanaf 22 maart tot en met 5 april 2024 via de website van de Rijksoverheid.