Werken bij de Douane

Bekijk de vacatures 4
Twee douaniers lopen door de gang

Nederland bereidt zich voor op de Brexit!

Dat geldt natuurlijk ook en misschien wel met name voor de Douane. Hoe, wat, waar en met wie? En hoe bereid jíj jezelf het beste voor op een functie bij de Douane?

Lees snel verder

Douane bij de Belastingdienst

De Douane is een handhavingsdienst, stelt de verschuldigde douanerechten en accijnzen vast en heft en int deze. De geïnde bedragen worden afgedragen aan de Nederlandse schatkist en de EU. Maar de Douane doet meer: de Douane zorgt er ook voor dat de samenleving zo goed mogelijk wordt beschermd tegen onveilige en ongewenste goederen.

  1. 0
  2. 1
  3. 2
Bekijk video

Douanewerk is meer dan koffers controleren

Bekijk video

Een dag bij Douane op Schiphol

Bekijk video

Toezicht Douane: in samenwerking met bedrijfsleven en partners

1/3

Werken aan veiligheid en gezondheid

Nederland is een handelsnatie, distributieland en ‘gateway to Europe’. Dagelijks bereiken enorme hoeveelheden goederen ons land, en daarmee de rest van Europa. De Douane heeft in al dit grensoverschrijdende goederenverkeer een centrale rol. Hierbij zijn we soepel faciliterend waar het kan en stevig handhavend waar het moet. De Douane is vernieuwend en investeert voortdurend in geavanceerde technologie, slim toezicht en een geïntegreerde benadering. En natuurlijk ook in de mensen die bij de Douane werken: gemotiveerde professionals die weten hoe je iets voor Nederland kunt betekenen. Op die manier werkt de Douane aan de veiligheid en gezondheid van de Nederlandse consument en alle circa 500 miljoen inwoners van Europa.

Jouw werkomgeving

Nederland is dé toegangspoort tot Europa. Met onder andere Rotterdam als een van de grootste havens ter wereld, Schiphol als grote en internationale luchthaven, ons uitgebreide wegennetwerk en de Betuwelijn richting Ruhrgebied. Jaarlijks verwerkt de Douane 25% van de totale invoer van de Europese unie. Om al die in-, door- en uitvoer van goederen in goede banen te leiden, werken enkele duizenden douanemedewerkers dagelijks de klok rond. Het is hun taak om zaken als verdovende middelen, wapens, besmette en bedreigde dieren en nagemaakte goederen uit de gigantische goederenstroom te vissen. Dat gebeurt verspreid over het land, al gebeurt het meeste natuurlijk in de grote havens en op Schiphol. Het douaneproces is zoveel mogelijk geautomatiseerd, maar een belangrijk deel blijft mensenwerk. Er is dan ook een grote verscheidenheid aan functies, op strategisch en uitvoerend niveau, die allemaal onmisbare schakels zijn voor een snel en soepel lopende bv Nederland. En wordt samengewerkt met het bedrijfsleven én met andere overheidsorganisaties. Jouw werkomgeving wordt dan ook in belangrijke mate bepaald door de rol die je hebt als medewerker van de Douane en is dus ook net zo divers.

Alles over werken bij de Belastingdienst

Een selectie van onze Douane-vacatures