Directie Particulieren

De directie Particulieren is verantwoordelijk voor de fiscale behandeling van 12 miljoen belastingplichtigen, buitenlandse belastingplichtigen, grensarbeiders en werknemers van internationale organisaties én diplomaten. Het is onze missie om het doen van de belastingaangifte makkelijker te maken. Dat doen we door bijvoorbeeld meer gegevens vooraf in te vullen en te controleren op veelgemaakte fouten. Maar ook door de dienstverleners te helpen die burgers ondersteunen bij hun aangifte, bezwaar- en beroepschriften te behandelen van burgers en dienstverlening te verrichten via balies en telefoon. Bij de directie Particulieren willen we zoveel mogelijk in contact blijven met al die 12 miljoen burgers. Want alleen zo kunnen we het doen van aangifte makkelijker maken én fraude blijven aanpakken.

Organisatieonderdelen

De directie Particulieren is één van de negen primaire directies van de Belastingdienst en bestaat uit zes afdelingen. Met ruim 2.500 medewerkers vervullen we de rol van toezichthouder en dienstverlener en staan we met zo’n 30 locaties, balies en steunpunten áltijd dicht bij de belastingplichtigen die we bedienen.

  • Toezicht, Bezwaar en Beroep

  • Ondersteuning Burgers en Klachtbehandeling (OBK)

  • Expertisecentrum Schenk- en Erfbelasting (S&E)

  • Kennis- & Expertisecentrum (K&E) Buitenland

  • Dienstverlening

  • Belastingdienst Caribisch Nederland (B/CN)

Oog en oor voor burgers en bedrijven

Sneller, zorgvuldiger en betrouwbaarder 
Bij de directie Particulieren hebben we oog en oor voor burgers en bedrijven. We willen een snelle, betrouwbare en zorgvuldige behandeling van aangiften bieden en deskundige en persoonlijke ondersteuning waar nodig. Burgers zijn het meest geholpen wanneer ze bij het nakomen van hun verplichtingen en/of het uitoefenen van hun rechten niets fout kunnen doen. Daarom blijven we investeren in de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting, de aangiften schenk- en erfbelasting en portaalvoorzieningen. Uiteindelijk maken we daarmee niet alleen het doen van aangiftes makkelijker voor burgers, maar dragen we ook bij aan een financieel gezond Nederland.

Zorg en aandacht 
Bij de directie Particulieren verrichten we groots werk: we staan klaar voor ruim 8,3 miljoen burgers voor de inkomstenbelasting niet-winst, voor zo’n 90.000 burgers voor schenk-of erfbelasting en voor zo’n 270.000 burgers in een bijzondere positie (buitenlandse belastingplichtigen, diplomaten, grensarbeiders of medewerkers van een internationale organisatie). We vinden het belangrijk dat al onze klanten kunnen rekenen op dezelfde aandacht. We investeren daarom in onze dienstverlening voor belastingplichtigen en met extra zorg voor kwetsbare doelgroepen, zoals bijvoorbeeld laaggeletterden.

Talentontwikkeling 
De directie Particulieren is een uitstekende werkplek voor starters in de fiscale en juridische sector. We hebben intensieve leertrajecten die een goede basis vormen voor de rest van je carrière – of dat nu binnen of buiten onze directie is. Tijdens deze trajecten komen vaktechnische onderwerpen aan bod, maar ook soft skills voor het klantcontact. En ook binnen onze directie is er genoeg carrièreperspectief. Zo zijn er verschillende verdiepingsopleidingen die je klaarstomen voor een functie als vaktechnisch adviseur, docent of manager. Bij de directie Particulieren zijn we met trots een kweekvijver voor talent!

Een dynamische werkplek

Om onze klanten zo optimaal mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we diverse specialisten in huis. Zo krijg je de mogelijkheid om vanuit je fiscaal(juridische) achtergrond te werken op het snijvlak van wetgeving, beleid en uitvoering, of kun je bijvoorbeeld als medewerker dienstverlening burgers helpen met de meest uiteenlopende vragen over hun aangifte.

Maar ook als je recent bent afgestudeerd kun je hier alle kanten op. Bijvoorbeeld in het Tax Talent Traineeship, waar je als trainee kennismaakt met het veelzijdige werkterrein van de Belastingdienst én het ministerie van Financiën.

Zowel voor starters als professionals is de directie Particulieren een dynamische plek om te werken, waar je jezelf op alle gebieden, persoonlijk én professioneel, kunt ontwikkelen.

Ontdek wat jij kan doen

Ook werken bij Directie Particulieren en bijdragen aan het doen van belastingaangifte makkelijker maken? Bekijk ons actuele vacature-overzicht, (online) evenementen of zoek gericht naar jouw expertise.

Zoek snel naar jouw vacature