De FIOD rechercheopleiding

De rechercheopleiding

Als je bent aangenomen als rechercheur bij de FIOD wacht je een uitdagende eerste stap: de rechercheopleiding. In ongeveer vier maanden leer je alle theorie die je nodig hebt voor jouw nieuwe functie en duik je ook in verschillende realistische praktijkopdrachten. Jouw einddoel? Zelfstandig een onderzoek doen als rechercheur. Ontdek hieronder alles over de rechercheopleiding.

Deel 1: basis

Het eerste deel van de rechercheopleiding duurt ongeveer vijf weken en bestaat uit vier modules: de zelfstudiemodules strafrecht en strafvordering, de module proces-verbaal en de module gespreks- en verhoortechnieken. Je volgt deze modules deels digitaal vanuit je eigen huis en deels op een locatie in de regio waar je gaat werken. Heb je vragen als je thuis zit te studeren? Dan staat er altijd een ervaren collega van de FIOD voor je klaar. Als je het eerste deel van de rechercheopleiding succesvol afrondt, heb je je opsporingsbevoegdheid op zak.

 • Strafrecht en strafvordering
  Tijdens deze e-learning modules leer je alle basistheorie rondom staatsrecht, rechterlijke organisatie, rechtspraak en formeel en materieel strafrecht. Je sluit de modules af met twee toetsen.
 • Proces-verbaal
  Tijdens deze module duik je in het schrijven van een proces-verbaal. Hoe zorg je ervoor dat een proces-verbaal aan de wettelijke vereisten voldoet? Hoe leg je je waarnemingen op een zo leesbaar mogelijke manier vast? En hoe doe je verslag van bepaalde handelingen? Je sluit deze module af met een toets.
 • Gespreks- en verhoortechnieken
  Deze module behandelt alle skills die je nodig hebt om een gesprek/verhoor te kunnen voeren. Je leert bijvoorbeeld hoe je een relatie opbouwt met de persoon voor je, hoe je mensen confronteert met bewijs en hoe je het gesprek aangaat over strafbare feiten. Tijdens deze module train je met acteurs.

Verhalen van onze mensen

Deel 2: verdieping

In het tweede deel van de rechercheopleiding ga je in ongeveer 14 opeenvolgende weken aan de slag met alle fasen van een strafrechtelijk onderzoek: de aanleiding, planning, uitvoering én afronding. Hierbij breng je alle theorie die je de afgelopen weken hebt geleerd uitgebreid in de praktijk en leer je ook nieuwe theorie. Je werkt veel samen met je ‘studiegenoten’ en kunt ook een uitgebreide bronnenbank gebruiken waarin je al het lesmateriaal en nog veel meer achtergrondinformatie kunt vinden.

Zo ga je aan de slag met het vorderen van gegevens, het schrijven van verschillende soorten processen-verbaal, het aanhouden van verdachten en het verhoren van getuigen en verdachten. Daarnaast ga je oefenen met het doorzoeken van woningen en bedrijfspanden op een speciale locatie. Je sluit het tweede deel van de rechercheopleiding af met een eindcasus waarin je in acht dagen in duo’s een uitgebreid onderzoek doet.

Aanvullende modules en afronding van de rechercheopleiding

Als je bovenstaande modules succesvol hebt afgerond, doe je nog een korte training waarin je leert werken met de recherchesystemen (summ-it) en een mini-opleiding van één dag over de Wet politiegegevens (Wpg). Daarna is het tijd om écht aan de slag te gaan. De eerste maanden werk je zelfstandig in je eigen team, maar wel onder goede begeleiding van een mentor.

Rechercheopleiding in één oogopslag

FIOD rechercheopleiding studieschema met modules

Veelgestelde vragen

 • Voor wie is de rechercheopleiding bedoeld?

 • Moet je tijdens de rechercheopleiding fulltime beschikbaar zijn?

 • Op welke locatie doe je de rechercheopleiding?

 • Volg je de rechercheopleiding alleen of met ‘studiegenoten’?

 • Van wie krijg je les tijdens de rechercheopleiding?

 • Moet je studiekosten betalen voor de rechercheopleiding?

 • Ontvang je tijdens de rechercheopleiding salaris of een vergoeding?

 • Krijg je na de na de rechercheopleiding een diploma/certificaat?

Actuele vacatures