Controleren om te kunnen innoveren

De Belastingdienst heeft honderden applicaties en systemen die door miljoenen mensen worden gebruikt. Denk aan de aangifteapp, maar ook aan diverse ICT-systemen voor intern gebruik. Al deze apps en systemen gaan vaak lang mee en moeten daarom ook continu worden onderhouden, getest of uiteindelijk vervangen. En door tijdig verbetermogelijkheden te zien en toe te passen, kunnen we als Belastingdienst blijven innoveren. Wil jij hierbij als tester een centrale rol spelen? 

Focus op testautomatisering

Bij de Belastingdienst werken zo’n 400 testers in verschillende rollen, zoals agile-, keten- en performancetesters. Het merendeel van de testers werkt in de meer dan 100 scrumteams. We gaan steeds meer richting een DevOps manier van werken waarbij ontwikkelaars en IT-operations samenwerken om sneller en beter software te kunnen leveren. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat we meer de focus leggen op testautomatisering; steeds meer testen worden tegenwoordig geautomatiseerd.

Testen door de hele organisatie

Het leuke en interessante aan het testen bij de Belastingdienst is dat je door de hele organisatie aan de slag kunt. Bij de afdeling Inkomstenbelasting bijvoorbeeld, maar ook bij de Douane, FIOD en Dienst Toeslagen. Het testwerk is overal anders, want bij elk onderdeel en elk team worden andere ontwikkeltalen, platformen en tools gebruikt: van Microsoft en Oracle tot Java en Cobol. Hierbij kun je je als tester breed ontwikkelen, of juist verdiepen in een van de testspecialismes. 

Specialismes binnen testing

 • Performance testing

 • Security testing

 • Testing automation

Jij bepaalt je carrièrepad

Als tester kun je zelf aangeven welke kant je op wilt en wat je leuk vindt. Je kennis verdiepen of juist verbreden? En wat dacht je van een leidinggevende functie? Jij bepaalt je pad. Hierbij krijg je veel ruimte om te experimenteren met nieuwe aanpakken of technologieën die vervolgens misschien wel de nieuwe standaard worden. Daarnaast is er veel ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Door feedback loops, workshops en meetings met je team, maar ook door de vakgroep testen, opleidingen, cursussen, seminars en congressen.

Verhalen van onze mensen

 • Marcel Mersie, Marcel, teammanager IT-architectuur

  Ik kwam erachter dat de Belastingdienst trendsetter is op het gebied van testing

  De Belastingdienst, dat heeft toch een stoffig imago? Dat dacht teammanager Marcel, voordat hij erachter kwam dat deze organisatie eigenlijk trendsetter is op het gebied van testing. En laat hij daar nu net alles vanaf weten.

  Lees het verhaal
 • De combinatie tussen IT en het menselijke vind ik heel tof

  Vanuit de verpleegkunde en de sales stuitte Calvin drie jaar geleden op een traineeship als test automation engineer; een rol net zo divers als zijn arbeidsverleden. Hij rondde zijn traineeship af en inmiddels floreert hij als scrummaster in zijn team van IT’ers, waar hij helemaal op zijn plek zit.

  Lees het verhaal
 • Je wordt gelijk in het diepe gegooid, maar leert vanzelf watertrappelen

  'In mijn vrije tijd was ik al bezig met SQL leren en zelf computers in elkaar zetten', vertelt Ryon. Via een traineeship bij de Belastingdienst schoolde hij zich in 2020 om tot test automation engineer en sinds een jaar is hij ook functioneel ontwerper.

  Lees het verhaal

Ontdek wat jij kan doen

Wil jij als tester op een effectieve en innovatieve manier een bijdrage leveren aan betere ICT-voorzieningen bij de Belastingdienst? Bekijk snel onze vacatures en ontdek wat jij kan doen. 

Actuele vacatures