Het stabiliteitsonderzoek

Illustratie over dat douanewerk meer is dan koffers controleren

Grote kans dat een functie bij de Belastingdienst/Douane in het fysiek toezicht een (vuur)wapendragende functie is, wat een enorme verantwoordelijkheid is die wij heel serieus nemen. En waarom wij heel hoge eisen stellen aan de persoon die zo’n (vuur)wapen draagt. Of je voldoet aan die eisen wordt onderzocht in het zogenaamde stabiliteitsonderzoek, dat bestaat uit een aantal onderdelen.

Vragenlijsten

Voorafgaand aan de dag van het onderzoek, vul je thuis twee vragenlijsten in waarin je mentale weerbaarheid én persoonlijkheid aan de orde komen. Het invullen van die vragenlijsten duurt ongeveer 15 minuten.

Ingrijpende gebeurtenisvragenlijst

Op de ochtend of middag van het onderzoek zelf, vul je op de locatie waar het onderzoek plaatsvindt de ingrijpende gebeurtenisvragenlijst in. In die lijst staan vragen die gaan over jouw persoonlijk leven en over de (ingrijpende) gebeurtenissen daarin. Het is een lijst die je zo eerlijk mogelijk moet invullen. Het invullen van die vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. Hierna ga je of eerst een rollenspel spelen of je gaat naar het interview met de psycholoog die het stabiliteitsonderzoek  uitvoert. 

Rollenspel

In het rollenspel word je geconfronteerd met een lastige situatie. Je mag je daar eerst tien minuten op voorbereiden en daarna vindt het spel plaats dat ook ongeveer tien minuten duurt. Na afloop van het rollenspel krijg je kort de gelegenheid om stoom af te blazen. 

Interview met psycholoog

In dit gesprek praat je ongeveer 1,5 uur met de psycholoog over jouw antwoorden in de ingrijpende gebeurtenisvragenlijst. Je praat over jouw leven en persoon én over hoe jij op (ingrijpende) gebeurtenissen in jouw leven bent omgegaan. We gaan (veel) dieper in op wat ter sprake komt en er wordt gesproken over écht lastige situaties. Je kan je niet echt voorbereiden op dit gesprek: het is het beste om gewoon jezelf te zijn.

Eindoordeel

Als alle onderdelen zijn afgerond, stelt de psycholoog het eindoordeel op met daarin aandacht voor jouw emotionele stabiliteit én stressbestendigheid. Het eindoordeel kan positief, tijdelijk negatief óf negatief zijn.
Bij een positieve uitslag zijn er geen dingen gesignaleerd die het dragen van een vuurwapen onverantwoord maken. In het geval van een negatieve uitslag zijn er wel één of meerdere contra-indicaties voor het dragen van een vuurwapen opgemerkt. Én bij een tijdelijk negatief advies beschrijft de psycholoog ontwikkeltips in het eindoordeel, die – als je deze opvolgt – kunnen zorgen voor een persoonlijke ontwikkeling. Een ontwikkeling die misschien zorgt voor een positieve uitslag bij een eventueel volgend stabiliteitsonderzoek na bijvoorbeeld een jaar.

Je ontvangt het eindoordeel binnen 10 werkdagen in twee rapporten. Het rapport met daarin een beschrijving van de onderzoeksbevindingen is voor jezelf. Het andere rapport met daarin uitsluitend de uitslag, is bestemd voor de opdrachtgever. Na jouw toestemming wordt dát rapport ook naar de Belastingdienst/Douane gestuurd.

Vertrouwelijkheid

Natuurlijk vindt de Belastingdienst/Douane het heel belangrijk dat het stabiliteitsonderzoek strikt vertrouwelijk en integer plaatsvindt: wij onderwerpen ons dan ook aan de NIP-code waarin alle hiervoor geldende principes zijn vastgelegd.