'Hoe ik begeleid word als trainee, zo probeer ik ondernemers ook goed te begeleiden.'
Anne-Floor, accountancy trainee
06 apr 2021
‘Na mijn hbo accountancy wilde ik graag registeraccountant worden. Ik had stage gelopen bij een groot accountantskantoor en hoewel dat interessant was, kwamen de fiscale vakken uit mijn opleiding daar niet aan bod. Ik ontdekte het traineeship fiscale accountancy van de Belastingdienst, waarin je naast je controlewerk een fiscale studie volgt. Win-win dus.
Gedurende het 2,5-jarige traject haalde ik mijn pre-master en master accountancy aan Nyenrode. Tijdens het eerste half jaar volg je fiscale colleges, daarna werk je een half jaar als controlemedewerker van mkb-bedrijven. Meteen de praktijk in dus. In het tweede jaar krijg je meer verdiepende vakken, bijvoorbeeld over vennootschapsbelasting, waarna je verder werkt binnen de Directie Grote Ondernemingen van de Belastingdienst. Samen met een begeleider doe je bedrijfsbezoeken, en hoe verder in de opleiding je komt hoe meer je zelfstandig mag doen. Als jonkie zit je al snel met partners van grote accountantskantoren aan tafel, of met CFO’s van bedrijven met tientallen jaren ervaring. In het begin was dat even spannend, maar door mijn opleiding en de begeleiding van meer ervaren collega’s ben ik inmiddels een volwaardig gesprekspartner. Nu ik het traineeship heb afgerond vervolg ik de opleiding tot registeraccountant; inmiddels ben ik bezig met de post-master en binnenkort start ik met de praktijkopleiding.
Traineeship in coronatijd
Het traineeship is een pittig traject; van de 18 trainees die zijn gestart, zijn er nu nog 7 over. En corona helpt niet mee. Ik doe nu al een jaar alles vanuit huis: werken, studeren, het contact met collega’s en bedrijven. Dat maakt het werk niet makkelijker, maar de Belastingdienst ondersteunt me goed. Ik heb een bureaustoel, extra scherm en een koptelefoon gekregen. En eigenlijk tel ik mijn zegeningen: ik heb leuk werk, ik kan nog studeren, ik loop geen vertraging op… dat kan niet iedereen zeggen.
“Ik heb in 2,5 jaar zoveel geleerd, dat is nergens anders mogelijk denk ik.”
Kennisdeling
We hebben hier veel medewerkers met jarenlange ervaring en ontzettend veel fiscale kennis. Als die straks met pensioen gaan, verdwijnt dat allemaal. Daarom wordt er nu geïnvesteerd in de kennisoverdracht naar nieuwe, jonge medewerkers zoals ik. En zelf geef ik mijn kennis ook weer door. Zo ga ik bijvoorbeeld altijd naar de selectiedagen van het traineeship om voorlichting te geven aan studenten en organiseer ik intervisies voor de nieuwe lichting trainees. Uit ervaring weet ik hoe fijn het is als er collega’s met meer kennis en ervaring voor je klaar staan. Daarnaast leer ik er zelf ook veel van: helder communiceren en presenteren, mensen overtuigen, twijfels wegnemen… uiteindelijk profiteer ik daar ook weer van in mijn controlewerk.
Financieel gezond land
Mijn moeder heeft een eigen bedrijf, ik weet wat ondernemerschap inhoudt en tegen welke zaken je als ondernemer kunt aanlopen. Als ik bij een bedrijf over de vloer kom, besef ik dus goed dat zo’n bezoek misschien als spannend ervaren wordt. Vanuit die verantwoordelijkheid wil ik mijn werk ook zo goed mogelijk uitvoeren: door heel duidelijk te communiceren wat we komen doen en met welk doel. Onze insteek is niet om met het vingertje te wijzen en een ondernemer te betrappen op een eventuele fout; wij willen het proces van aangifte doen zo soepel mogelijk laten verlopen en ondernemers daarbij begeleiden. Ondersteund door een team van ervaren collega’s probeer ik daarom elke controle zo efficiënt en effectief mogelijk te doen, want er gaat een hoop tijd en energie in zitten voor een ondernemer. Zoals ze het vroeger zeiden: leuker kan ik dat niet maken, maar makkelijker misschien wel.
Mijn werkende leven is eigenlijk pas net gestart en ik ervaar inmiddels dus ook hoe het is om belasting te betalen. Als een bedrijf niet compliant is – dus niet de wettelijk verplichte belasting afdraagt, of dat nu bewust of onbewust gebeurt – zorgen wij met onze controles ervoor dat dat alsnog gebeurt, en iedereen zijn of haar eerlijke deel betaalt. En dat daarmee Nederland weer een stukje financieel gezonder wordt.’