Christophe portretfoto

'Ik reis als tax talent trainee door het hele land, ontmoet verschillende mensen en verdiep mijn fiscale kennis op elk mogelijk vlak'

Christophe, Fiscalist & voormalig tax talent trainee

24 mrt 2021

‘Na mijn studie Fiscaal recht heb ik heel bewust voor het Tax Talent Traineeship gekozen omdat ik me zo breed mogelijk wilde ontwikkelen. Wat me zo aansprak in het traject is dat je in twee jaar tijd veel verschillende kanten en afdelingen van de Belastingdienst ziet, kennismaakt met het ministerie van Financiën en zelfs een periode aan de slag kunt bij een organisatie in het buitenland. Je verdiept je in verschillende belastingmiddelen en werkt ook samen met verschillende externe specialisten, van belastingadviseurs tot advocaten.

Verantwoordelijkheid vanaf dag één

Ik ben mijn traineeship begonnen bij Grote Ondernemingen. Daar kreeg ik direct mijn eigen klanten en behandelde ik zaken zoals aangiftes en fusieverzoeken. Vervolgens ben ik doorgestroomd naar het segment MKB, waar ik me voornamelijk bezighield met bezwaren en beroep en zelfs voor de eerste keer heb geprocedeerd. Dat was heel interessant om een keertje mee te maken; de spanning tijdens een rechtszaak is echt uniek. Na het MKB heb ik vier maanden op het ministerie van Financiën gewerkt en was mijn takenpakket vooral fiscaal-inhoudelijk heel interessant. Samen met mijn collega’s heb ik me bijvoorbeeld beziggehouden met Kamervragen over fiscale vraagstukken zoals grensoverschrijdende arbeid.

“Ik reis als Tax Talent Trainee door het hele land, ontmoet verschillende mensen en verdiep mijn fiscale kennis op elk mogelijk vlak.”

Werken in het buitenland

Inmiddels werk ik op het belastingkantoor in Hoofddorp. Daar ondersteun ik als vaktechnisch adviseur mijn collega’s op het gebied van vennootschapsbelasting. In deze rol overleg ik geregeld en breng ik mijn kennis over op anderen. Maar niet voor lang, want over een paar maanden is het tijd voor een nieuw hoogtepunt van mijn traineeship: werken bij de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) in Washington D.C. Eind 2017 is in de Verenigde Staten de Tax Cuts and Jobs Act aangenomen en ik ga onder meer uitzoeken wat deze wet inhoudt voor Nederland. Na Washington begin ik aan de laatste maanden van mijn traineeship. Waar ik dan ga werken ligt nog open, maar het wordt in elk geval een positie die het meest bijdraagt aan mijn persoonlijke ontwikkeling als fiscalist.

Fiscale verdieping

Het Tax Talent Traineeship is precies wat ik ervan had verwacht. Je reist door het hele land, ontmoet verschillende mensen en verdiept je fiscale kennis op elk mogelijk vlak. Bij de Belastingdienst kan ik overal terecht als ik vragen heb; deze open cultuur spreekt mij zeer aan. Eens in de twee weken komen alle trainees ook samen om steeds weer een ander fiscaal vraagstuk te bespreken. Ik ontwikkel me hier enorm, zowel persoonlijk als inhoudelijk.’