man en vrouw lopend

'Er is hier alle ruimte om te leren. Dat wordt zelfs gestimuleerd.'

Saskia en Kees, ICT-trainees

24 mrt 2021

De blauwe envelop is een Nederlands icoon. Maar slechts weinig mensen kennen de vernieuwende en veelzijdige ICT die ervoor zorgt dat de enveloppen goed gevuld op de juiste deurmatten vallen. Sascha Veltkamp en Klaas Slager wel. Zij begonnen als trainees bij misschien wel de bekendste dienst van Nederland. De één had al ervaring met ICT, voor de ander was het compleet nieuw. Ze vertellen over de leerzame periode en de summercourses die zij begeleiden. Want deze zomer kun je een of meerdere dagen proeven van de traineeships binnen de verschillende afdelingen van de Belastingdienst.

Nieuwe richting

Sascha haalde in 2013 haar diploma Biomedische Wetenschappen maar al tijdens haar stage wilde ze een andere weg in slaan. “Ik heb anderhalf jaar rondgelopen bij verschillende labs en merkte al snel dat dat niet bij mij past. Toen kwam het traineeship van de Belastingdienst op mijn pad.” In een korte periode leerde Sascha het bedrijf kennen. Daarnaast kreeg zij alle tools aangereikt die zij nodig heeft om goed te functioneren binnen haar team. “Er is hier alle ruimte om te leren. Dat wordt zelfs gestimuleerd. Zolang het maar bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling.”

Kleine stap

Voor Klaas was de stap naar het traineeship iets minder groot. “Ik heb Technische Bedrijfskunde en Bedrijfskundige Informatica gestudeerd. Die tweede studie is natuurlijk wel gelinkt aan ICT. Maar voor mij was die nog niet technisch genoeg. Ik wilde me meer gaan verdiepen in programmeertaal. Daar kon ik wel wat hulp bij gebruiken.” Het traineeship van Klaas duurde een half jaar. “Voor het traineeship was ik al bezig met zelfstudie via YouTube en boeken. Maar de informatie die je krijgt is heel generiek en niet meteen toe te passen. In mijn traineeship leerde ik klassikaal de programmeertaal van Microsoft en paste die meteen toe in de praktijk.”

Voor iedereen

De traineeships zijn toegankelijk voor een breed publiek. “Binnen het ICT-landschap van de Belastingdienst zijn er verschillende afdelingen te vinden”, vertelt Sascha. “Voor de hardcore ICT-traineeships is een vooropleiding in de juiste richting wel handig, maar ikzelf had voornamelijk analytische vaardigheden. Die komen goed van pas in mijn functie als Solution Engineer, waarbij ik de schakel ben tussen programmeurs en eindgebruikers. Ik luister naar de verbeteringen die nodig zijn en vertaal die dan door voor de programmeurs. Denk bijvoorbeeld aan aanvragen die nu nog analoog gebeuren, maar ook digitaal kunnen worden uitgevoerd. Dat maakt het voor de belastingbetaler een stuk makkelijker terwijl het ons weer minder werk kost.”

Omvangrijk

“Momenteel werk ik bijvoorbeeld mee aan het digitaliseren van de autoheffingen”, vertelt Sascha. “Als we 2 juli klaar zijn kan de Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen (BPM) aangifte voor auto’s digitaal afgehandeld worden. Dat scheelt tijd en moeite doordat het gros van de aangiftes hierdoor automatisch afgehandeld worden. Hierdoor hebben de collega's bij de Belastingdienst meer tijd om hun fiscale expertise toe te passen op de uitzonderingsgevallen. Dat maakt het werk leuk.” Daar tegenover staat Klaas die echt aan achterliggende programma’s werkt. “Ik werk aan het toeslagensysteem. Daarvoor zijn we bezig met ontwikkeling, verbetering en onderhoud van onze diensten. Want als je met zo veel data werkt, moet het netwerk staan als een huis. Privacy is belangrijk voor de Belastingdienst.” Voor Klaas was voornamelijk de omvang van het ICT-landschap een groot pluspunt. “Het voelt goed om aan iets te werken dat zo veel mensen beïnvloedt. Het toeslagensysteem gaat over alle zorg-, huur- en kinderopvangtoeslag en van het kindgebonden budget. Hier maken ruim 12 miljoen Nederlanders gebruik van!”

Open deur

Deze zomer vertellen Klaas en Sascha meer over hun ervaringen tijdens het traineeship. “Tijdens de summercourse kunnen de mensen kennismaken met de 4 verschillende traineeships die de Belastingdienst te bieden heeft. De verschillende afdelingen zetten hierbij hun deuren open. Tijdens de summercourse ben je vrij om een of meerdere dagen langs te komen, vragen te stellen en de verschillende tools uit te proberen. Past de belastingdienst bij je? Wat zouden mijn werkzaamheden worden? En wat past beter bij je: Java, .NET, BPM of System Engineer?”