'Als jonge fiscalist bij Kantoor Buitenland krijg je direct veel verantwoordelijkheid en raak je snel betrokken bij hele diverse casus.'
Virgil, Fiscalist vennootschapsbelasting
24 mrt 2021
‘Internationaal belastingrecht had tijdens mijn hele studie al mijn interesse. Zo liep ik stage bij een big four-kantoor en schreef ik mijn scriptie over belastingfaciliteiten in ontwikkelingslanden. Na mijn master had ik weer kunnen kiezen voor een commercieel kantoor, maar mijn maatschappelijke drive was sterker dan mijn wens om veel geld te verdienen. Een van mijn werkgroepdocenten wees me tijdens mijn master al op de Belastingdienst. Werken in het fiscale hart van de Nederlandse samenleving leek me interessant, maar wat moest ik dan met mijn voorliefde voor het internationaal belastingrecht?
Werken in het bourgondische zuiden
Ik besloot me meer te verdiepen in de Belastingdienst en stuitte al snel op Kantoor Buitenland, het kennis- en expertisecentrum voor internationale fiscale vraagstukken. Daar bleek ook genoeg ruimte te zijn voor jonge fiscalisten. Er was alleen één dingetje: Kantoor Buitenland zit in Heerlen. Ik ben geboren in de Achterhoek, heb gestudeerd in Nijmegen, maar was niet heel bekend in Limburg. Voordat ik solliciteerde, heb ik daarom eerst een maandje ‘proefgewoond’ in het zuiden. Dat beviel heel goed; wonen hier voelt soms alsof je op vakantie bent. De omgeving is mooi, de mensen zijn aardig en er wordt lekker gegeten.
“Als jonge fiscalist bij Kantoor Buitenland krijg je direct veel verantwoordelijkheid en raak je snel betrokken bij hele diverse casus.”
Afwisselend werk
Inmiddels zit ik helemaal op mijn plek als fiscalist vennootschapsbelasting bij Kantoor Buitenland. Mijn dagelijkse taken bestaan uit het controleren van aangiftes van buitenlandse ondernemingen, het behandelen van bezwaarschriften, het voeren van vooroverleg en het sluiten van vaststellingsovereenkomsten. Op Kantoor Buitenland werken ongeveer 400 mensen en zijn veel belastingmiddelen vertegenwoordigd. Dat zie je terug in de casuïstiek: die is vrijwel altijd middeloverstijgend. Ik ben specialist op het gebied van vennootschapsbelasting, maar moet ook kennis hebben van andere belasting- en rechtsmiddelen. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat er formeel-rechtelijke aspecten kleven aan mijn casus die gevolgen kan hebben voor de omzetbelasting of loonheffingen.
“De samenwerking met ervaren collega’s maakt werken bij Kantoor Buitenland erg prettig.“
De lijntjes op kantoor zijn kort. Zo weet je wat er allemaal speelt en raak je snel betrokken bij hele diverse casus. De samenwerking met ervaren collega’s en het hoge kennisniveau maken werken bij Kantoor Buitenland erg prettig.
Bijspijkeren op hoog niveau
Naast de maatschappelijke diepgang en het internationale aspect koos ik voor de Belastingdienst vanwege de goede doorgroei- en studiemogelijkheden. Het aanbod van opleidingen en cursussen is breed en je wordt ook echt gestimuleerd om er gebruik van te maken. Onlangs had ik bijvoorbeeld een studiedag die in het teken stond van de onzakelijke lening en binnenkort heb ik een tweedaagse cursus internationaal belastingrecht. Tijdens zulke studiedagen spreken professoren van bekende universiteiten en leer je nieuwe mensen met andere achtergronden kennen.
De volgende stap
Op Kantoor Buitenland – én in Limburg – zit ik goed op mijn plek. Als de mogelijkheid er is zie ik mezelf in de toekomst wel naar een binnenlands kantoor gaan, richting Grote Ondernemingen bijvoorbeeld. Dat ik voorlopig bij de Belastingdienst blijf, staat sowieso vast. Ik denk niet dat er een andere werkgever is die dezelfde vakinhoudelijke uitdaging, genoeg studiemogelijkheden én een goede balans tussen werk en privé biedt.’