‘Goede begeleiding en opleiding van medewerkers zorgen uiteindelijk voor meer tevreden burgers en bedrijven.’

Corinda, Registeraccountant, commissielid Opleidingen & kernteamlid programma Verhuld Vermogen

24 mrt 2021

'Als leergierige dertiger werkte ik in het bedrijfsleven. Ik deed onder meer de managementrapportages en hielp bij het opstellen van de jaarrekening en de aangifte omzetbelasting. Door die taken dacht ik: hoe zou het zijn om aan de andere kant van de tafel te zitten? Me écht te verdiepen in de fiscaliteit? Na mijn overstap heb ik een opleiding fiscale economie gedaan, talloze uitdagende functies gehad en het zelfs tot registeraccountant geschopt. De Belastingdienst heeft mijn carrière in een stroomversnelling gebracht.

Diep in je vak duiken

De eerste paar jaar werkte ik als controlemedewerker binnen MKB. Het controlevak is zó mooi; je krijgt echt een kijkje in de coulissen van ondernemend Nederland. De ene week zat ik bij een bakker of kapper en de week erop bij een loodgieter of garagehouder. Dat is het leuke aan werken bij de Belastingdienst: je ziet elk jaar weer nieuwe klanten. Het behalen van mijn RA-titel een paar jaar later was pittig, maar mijn tijd en inspanningen zeker waard. De studie heeft me echt de kans gegeven om dieper in mijn vak te duiken. Ik heb jaarrekeningen beter leren doorgronden en weet meer over de wet- en regelgeving, bedrijfstypologieën en de beste controleaanpak per onderneming. Mijn werk is net zo leuk gebleven, maar wel complexer en uitdagender. Voorheen controleerde ik eenmanszaken, nu holdings met daaronder 50 vennootschappen.

Werken met elkaar

Momenteel kom ik niet meer bij bedrijven over de vloer, maar ben ik op beleids- en managementniveau met het controlevak bezig. Zo ben ik lid van de commissie Opleidingen. In deze rol denk ik mee over hoe we interne opleidingen voor onze registeraccountants het beste kunnen insteken, zeker in relatie tot de almaar veranderende wereld. Daarnaast ben ik kernteamlid van het programma Verhuld Vermogen en geef ik vanuit mijn jarenlange kennis en ervaring advies aan controlemedewerkers, fiscalisten én de directie in het tegengaan van onder meer belastingontduiking, zwartsparen en buitenlands vermogen. Onlangs heb ik bijvoorbeeld samen met een collega een virtuele themadag georganiseerd voor alle medewerkers van het programma. We hebben vakinhoudelijke thema’s behandeld, maar de dag was ook bedoeld om meer verbinding met elkaar te vinden en zo onze samenwerking en werkenergie een boost te geven. Want werken bij de Belastingdienst doe je niet alleen, maar met elkaar.

Openheid en transparantie

Omdat mijn studie nog vers in het geheugen ligt, ben ik daarnaast ook mentor van studenten die het duaal traject accountancy bij de Belastingdienst doen. Goede begeleiding is echt iets waarmee de Belastingdienst zich onderscheidt van de grote accountantskantoren; het is een intrinsiek onderdeel van hoe we hier met elkaar omgaan. Het klinkt misschien simpel, maar het is essentieel dat een nieuwe collega zich zo snel mogelijk thuis voelt. Dit komt niet alleen het werkplezier en prestaties ten goede, maar bevordert ook de openheid en transparantie onderling. En uiteindelijk ook naar burgers en bedrijven toe. Voor mij is de Belastingdienst van de toekomst een organisatie waar samenwerken vanzelfsprekend is, en waar door gebruik te maken van elkaars deskundigheden de mooiste producten kunnen ontstaan.'


< Terug naar alle verhalen