Data science bij de Belastingdienst

In veel blogs kun je lezen dat data scientist de 'hottest job around' is. Hoe komt dat? Bedrijven produceren al jaren enorm veel data. Ontdek hier hoe de Belastingdienst omgaat met al die data.

Duik dieper in onze data

Als data analist of data scientist biedt de Belastingdienst ongekende mogelijkheden. In ons Datalab kun je puzzelen in het grootste datafundament van Nederland. Benieuwd naar onze technieken, tools, inzichten en verrassende loopbaanmogelijkheden? Duik in de wereld van data bij de Belastingdienst…

Eén datafundament

Met bijna 17 miljoen inwoners in Nederland kun je je voorstellen dat ‘big data’ bij de Belastingdienst bijna een understatement is. Al onze gegevens zijn te vinden in databases over inkomstenbelasting, omzetbelasting, motorrijtuigenbelasting en toeslagen. Door al deze systemen met elkaar te verbinden, willen we één datafundament creëren waarin elke Belastingdienstmedewerker met één druk op de knop de gewenste gegevens naar boven kan halen. En waarin onze data scientists nog diepere analyses kunnen uitvoeren.

Bekijk video

Bekijk een werkdag van een van onze Data scientisten

Werk met impact

Data mining, data en predictive analytics, gedragsbeïnvloeding en machine learning: zomaar een aantal technieken en tools die onze analisten dagelijks gebruiken om waardevolle inzichten te verkrijgen. Zo hebben we via data mining een model ontwikkeld dat via een iteratief proces steeds betrouwbaarder patronen herkent en op basis daarvan risicoscores afgeeft. Toeslagaanvragers met de hoogste risicoscore moeten bewijs leveren dat ze echt recht hebben op die toeslag. Maar we analyseren bijvoorbeeld ook de vragen die gesteld worden via de Belastingtelefoon met behulp van tekst mining. Als blijkt dat over bepaalde onderwerpen steeds dezelfde vragen binnenkomen, kunnen we onze communicatie op de site of in brieven hierop aanpassen. Dankzij data-analyse kan de Belastingdienst dus haar toezicht verscherpen en dienstverlening verbeteren.

Vier verhalen uit de praktijk

Tjebbe Witteveen,
Data analist
Lisanne en Kelly
Lisanne en Kelly, Data Scientists by D&A
Paul en Rik
Paul en Rik, Manager Toeslagen en Coördinator DAT

Met predictive analysis kunnen we het gedrag van belastingplichtingen steeds beter voorspellen

Vincent Langen, Data Scientist

Gedreven vakfanaten

Droom je ervan met jouw analyse miljoenen burgers te helpen en miljoenen euro’s te besparen? Bij de Belastingdienst kun je zulke dromen waarmaken. Onze data-afdeling is relatief jong en bestaat uit een team van gedreven vakfanaten en zeer deskundige managers. Naast inhoudelijk interessant werk heb je de kans om onze afdeling en de rol van data science binnen de Belastingdienst verder uit te bouwen, door pilots op te zetten, nieuwe onderzoeken te initiëren of te experimenteren met nieuwe technieken, en deze tot op de werkvloer uit te rollen. Werken met de vrijheid en cultuur van een start-up én met de mogelijkheden en arbeidsvoorwaarden die de Belastingdienst biedt: als data scientist vind je bij ons het beste van twee werelden.

Ook werken bij de Belastingdienst?