Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD)

FIOD

Btw-ontduiking, faillissementsfraude, verzwegen inkomen of vermogen, maar ook cybercrime, corruptie, ondermijning, terrorismefinanciering en het witwassen van crimineel geld: financiële en fiscale criminaliteit kent vele vormen, geen grenzen en komt in alle lagen van de samenleving voor. Het bestrijden ervan is dan ook van groot financieel én maatschappelijk belang. Precies dat doet de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst.

Organisatieonderdelen

Op dit moment werken bij de FIOD ongeveer 1.750 verschillende specialisten. Hiervan werken zo’n 200 mensen in het directieteam, de centrale staf en de centrale uitvoering. De andere 1.550 werken als rechercheur in de opsporing.

Of je nu communicatieadviseur, HR-specialist, ontwikkelaar of rechercheur bent: je werkt mee aan de bestrijding van financiële en fiscale criminaliteit en levert zo een belangrijke bijdrage aan een weerbare en rechtvaardige samenleving.

  • Directie

  • Centrale staf

  • Centrale uitvoering

  • Opsporing

(Inter)nationale samenwerkingsverbanden

Door technologische ontwikkelingen en internationalisering worden fraudevormen steeds complexer. Daarom is het belangrijk dat we wendbaar blijven, investeren in innovatieve technologieën en inzetten op sterke samenwerkingsverbanden. En die verbanden kennen geen grenzen. Bij de FIOD opereer je daarom niet alleen als individu, maar ook als team, organisatie én groots opgezet netwerk van verschillende organisaties en instellingen.

Uitdagende werkomgeving en oog voor jou

De FIOD heeft jarenlange kennis en kunde op het gebied van financieel en fiscaal rechercheren. En daarmee het vermogen om ingewikkelde financiële structuren te doorgronden en daarin diep en volhardend te graven. Het bijzondere aan de FIOD is dat we veel verschillende informatie- en databronnen bij elkaar kunnen brengen en daarnaast als enige opsporingsdienst in Nederland rechtstreeks toegang hebben tot de fiscale data en systemen van de Belastingdienst. Een kennisrijke en uitdagende werkomgeving dus, waar je in korte tijd heel erg veel kunt leren. En waar ook veel oog is voor jouw mentale en fysieke gezondheid en persoonlijke ontwikkeling.

Speurzin en creativiteit

Het grootste gedeelte van de specialisten bij de FIOD werkt in de opsporing. Onderzoeken vinden vaak onder hoge druk en ‘in het geheim’ plaats. Daarom vraagt werken als rechercheur om een analytisch vermogen en speurzin, een integere houding en creatiever kunnen denken dan overtreders. Het is belangrijk dat je een aantal skills van nature hebt, maar veel kun je ook leren.

Rechercheur worden? Wij leiden je op

Voordat je als rechercheur aan de slag kunt, wacht je een uitdagende eerste stap: de rechercheopleiding. In ongeveer vier maanden leer je alle theorie die je nodig hebt voor jouw nieuwe functie. Denk aan strafrecht, alle vereisten rondom een proces-verbaal en gespreks- en verhoortechnieken. Je duikt ook in verschillende realistische praktijkopdrachten en krijgt les van verschillende specialisten. Jouw einddoel? Zelfstandig een onderzoek doen als rechercheur.

Ontdek hier meer over de rechercheopleiding.

Ontdek wat jij kan doen

Wil jij jezelf ontwikkelen in een internationaal georiënteerde en uitdagende werkomgeving? En je skills inzetten voor het bestrijden van financiële en fiscale criminaliteit bij de FIOD? Bekijk snel onze verschillende vacatures en ontdek wat jij kan doen.

Zoek snel naar jouw vacature