U dient toestemming te geven voor het gebruik van de bewegingssensor om verder te gaan.

Doorgaan Klik hier om deze stap over te slaan

Val eens binnen bij de FIOD

Ga met je mobiel naar:
ewl.nl/fiod

Klik hier om deze stap over te slaan

Maak met je mobiel een snelle beweging
richting je scherm

Welkom bij de FIOD

Een inval als deze is waar de FIOD voornamelijk van bekend is. Maar voordat we hiertoe overgaan, is er uitvoerig onderzoek verricht door onze financiële en cyber rechercheurs. Samen verzamelen zij alle puzzelstukjes om financiële fraude te bestrijden.

Gebruik je mobiel om de tekst te ontcijferen

Scroll

Het verhaal achter de verhalen

Als het om het omzeilen van de wet gaat, kunnen mensen bijzonder inventief zijn. Bij de FIOD zijn er legio verhalen over: denk aan het verzwijgen van inkomsten, btw-ontduiking, faillissementsfraude en het witwassen van crimineel geld. Door technologische ontwikkelingen en internationalisering worden fraudevormen ook steeds complexer. De opsporing gebeurt dan ook op veel verschillende manieren: van financieel rechercheren (‘follow the money’) tot digitaal onderzoek, waarbij de meest geavanceerde technieken worden gebruikt om verdachte zaken op te sporen.

Net rond fraudeduo Oranjewoud sluit zich FIOD vindt vele kilo's drugschemicaliën Inval FIOD om fraude bij importeur dure BMW's FIOD onderzoekt postbusfraude FIOD arresteert man die voor China Siemens spioneerde OM voert strijd op tegen witwassen via bitcoin FIOD-baas verklaart oorlog aan zwartspaarders

Het werk bij de FIOD spreekt bij het grote publiek tot de verbeelding, maar vanwege geheimhouding kunnen we helaas niet veel vertellen over hoe we precies werken. Maar neem van ons aan dat werken bij de FIOD niet alleen tot de verbeelding spreekt, maar ook heel leerzaam en veelzijdig is. Werken bij de FIOD vraagt om analytisch vermogen en speurzin, een integere houding en creatiever kunnen denken dan overtreders.

Succes bereik je samen.

Succesvol bestrijden van internationale smokkel, fraude en witwassen betekent bij de FIOD ook intensief samenwerken met andere partijen. De FIOD werkt onder meer samen met het Openbaar Ministerie, de politie en andere (buitenlandse) opsporingsdiensten, zoals de Voedsel- en Warenautoriteit. En met het opbouwen van het Anti Money Laundering Centre, een Rijksbreed kennis- en expertisecentrum, investeren we in witwasbestrijding in binnen- en buitenland.

Werken bij de FIOD betekent een bijdrage leveren aan de fraudebestrijding in Nederland en het garanderen van een rechtvaardige maatschappij.

Iets voor jou?

Lees de verhalen van verschillende FIOD collega's of bekijk de video's van financieel rechercheur en ICT (cyber) specialist.

“Data verzamelen. Analyseren. Met elkaar in verband brengen. Net zolang tot ook het laatste stukje van de puzzel is gelegd.”
Norbert, medewerker opsporing
“Het was díe combi – onderzoekservaring en affiniteit met ICT – die van mij de geschikte kandidaat maakte voor deze functie.”
Miquel, projectleider Financial Advanced Cyber Team
FIOD
“Ik zeg echt niets teveel als ik zeg dat ik als FIT-er die échte spin in het web ben. Een web dat omvangrijk is. Een web ook dat steeds groter wordt. En complexer.”
Sebastiaan, medewerker opsporing bij de FIOD
“Zo’n actiedag is gewoon spannend. En niet alleen voor ‘jonkies’ zoals ik, maar ook voor ervaren collega’s. Je grijpt toch echt in, in iemands privacy.”
Rewin, medewerker opsporing bij de FIOD
Projectleider en innovator team opsporingsondersteuning bij de FIOD
“Voor dag en voor dauw opstaan zonder dat je partner weet wat je gaat doen.”
André, projectleider en innovator
“Niks ervan. Criminelen zijn écht niet slimmer dan wij. Ze zijn wettelozer. Maar dat is iets heel anders en vraagt ook om een heel andere aanpak.”
Laurens, data-scientist
Bekijk video

Linda, Financieel Rechercheur bij de FIOD

Linda kent de mazen van het financiële als geen ander. Bekijk hoe zij een bijdrage levert aan fraudebestrijding in Nederland.

Bekijk video

Thijs, ICT bij de FIOD

Het dark web kent veel geheimen, maar niet voor Thijs. Bekijk de film en ontdek meer over zijn werk als Cyber expert bij de FIOD.

We leiden je op

Als je bent aangenomen als rechercheur bij de FIOD wacht je een uitdagende eerste stap: de rechercheopleiding. In ongeveer vier maanden leer je alle theorie die je nodig hebt voor jouw nieuwe functie en duik je ook in verschillende realistische praktijkopdrachten. Jouw einddoel? Zelfstandig een onderzoek doen als rechercheur.

Lees meer over de rechercheopleiding