Werken bij de FIOD

FIOD logo

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst

Het werk van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) haalt regelmatig journaal en krant. Deze afdeling van de Belastingdienst treedt op tegen belastingontduiking en doet onderzoek naar zaken als fraude en witwassen.

Fraudebestrijding

Dankzij de ligging en financiële expertise is Nederland een aantrekkelijke handelsnatie. Hierbij horen helaas ook illegale activiteiten; internationale smokkel, fraude en witwassen vinden op grote schaal plaats. De FIOD spoort zowel financiële als belastingfraude op en pakt crimineel vermogen af. Werken bij de FIOD betekent een bijdrage leveren aan de fraudebestrijding in Nederland en het garanderen van een rechtvaardige maatschappij.

Diverse vormen van opsporing

Fraude komt in allerlei organisaties voor. Denk aan het verzwijgen van inkomsten, btw-ontduiking, faillissementsfraude en het witwassen van crimineel geld. Door technologische ontwikkelingen en internationalisering worden fraudevormen steeds complexer. De opsporing gebeurt dan ook op veel verschillende manieren: van financieel rechercheren (‘follow the money’) tot digitaal onderzoek, waarbij de meest geavanceerde technieken worden gebruikt om verdachte zaken op te sporen. Dat vraagt om analytisch vermogen en speurzin, een integere houding en creatiever kunnen denken dan overtreders.

Samenwerking

Vanuit zes regio’s verspreid over het land werkt de FIOD aan rechtshandhaving. Op basis van fraudesignalen wordt een onderzoek gestart, waarna samen met het Openbaar Ministerie wordt besloten of de verdachte strafrechtelijk vervolgd moet worden. Daarnaast werkt de FIOD ook veel samen met de politie en andere opsporingsdiensten, zoals de Voedsel- en Warenautoriteit. Met het opbouwen van het Anti Money Laundering Centre, een Rijksbreed kennis- en expertisecentrum, investeren we in witwasbestrijding in binnen- en buitenland.

Jouw werkomgeving

De FIOD is de bijzondere opsporingsdienst van de Belastingdienst en werken bij de FIOD betekent een bijdrage leveren aan een fraudevrij Nederland. Want belasting ontduiken, fraude en economische delicten ondermijnen een rechtvaardige en integere samenleving. Daarom is de FIOD – met de modernste middelen – dag en nacht bezig met het opsporen van onrechtmatige en criminele activiteiten; de FIOD is dus het enige onderdeel van de Belastingdienst dat het burgers en bedrijven níet makkelijker maakt. En dat is niet gebonden aan landsgrenzen. Het vrije verkeer binnen de Europese Unie en de snelle ontwikkelingen op het gebied van communicatiemiddelen brengen ruimere fraudemogelijkheden met zich mee en maken internationale samenwerking voor de FIOD steeds belangrijker. Daarom ook kijkt de FIOD over de grenzen heen en wordt intensief samengewerkt met andere (buitenlandse) opsporingsdiensten. Jouw werkomgeving wordt dan ook in belangrijke mate bepaald door de rol die je hebt als medewerker van de FIOD en is dus ook net zo divers.

Alles over werken bij de Belastingdienst