Stoffig? Wij halen de gemiddelde leeftijd naar beneden

11 jul 2023

Werken bij de Belastingdienst betekent werken binnen een stoffige en grijze organisatie, toch? Verkeerd gedacht! Bij de Belastingdienst vind je een diversiteit aan specialisten; van student of starter tot professional die al decennialang in het vak zit. Zo’n diverse samenstelling van medewerkers is niet alleen fijn, maar ook nodig. Want onze wereld wordt steeds complexer, waardoor we bij de Belastingdienst ook continu moeten vernieuwen. En daarbij is het jonge en frisse geluid van young professionals onmisbaar. 

Verjonging en verfrissing

We horen je denken: ‘Dat klinkt allemaal leuk, maar op welke manier zie je dat jonge en frisse geluid terug in de organisatie?’ Bij de Belastingdienst hebben we verschillende initiatieven die speciaal zijn opgezet voor onze young professionals, zoals B/Jong en het rijksbrede Young Talents Programma. Waar B/Jong fungeert als hét (kennis)netwerk voor jonge geesten binnen onze organisatie, daar biedt ons Young Talent Programma jongere medewerkers de kans om zich verder te ontwikkelen. Twee hele verschillende initiatieven, maar wat houden ze precies in? Dat leggen we je uit. 

Verhalen van onze mensen

B/Jong

Om young professionals binnen onze hele organisatie met elkaar te verbinden, is de netwerkorganisatie B/Jong opgericht. De focus van B/Jong ligt niet specifiek op de leeftijd van collega’s, maar op alle mensen die graag hun energie willen inzetten voor een verjongende Belastingdienst. Voor deze jonge geesten organiseert B/Jong allerlei gezellige en informatieve activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan werkbezoeken aan de Douane, de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) of het UWV, een Annual Young Tax Meeting, een masterclass wetenschappelijk publiceren, persoonlijke ontwikkelevenementen, quizzen, borrels en studiereizen. Op die manier leren young professionals van uiteenlopende organisatieonderdelen en afdelingen elkaar kennen, terwijl ze tegelijkertijd de mogelijkheid hebben om hun kennis te verbreden en zichzelf persoonlijk te ontwikkelen. 

Young Talents Programma

Het Young Talents Programma is een rijksbreed ontwikkelprogramma voor jonge talentvolle medewerkers. Het biedt hen de kans om zich samen met andere jonge collega’s van verschillende departementen verder te ontwikkelen, nieuwe perspectieven te ontdekken en hun persoonlijke leiderschap te vergroten. Het programma bestaat uit vijf inspirerende dagen die gevuld zijn met workshops, trainingen, intervisies en het werken aan een maatschappelijke opdracht. En daarbij kun je als young talent ook rekenen op individuele coaching en continue ondersteuning van een buddy. 

Jong én eerlijk

Mooie initiatieven, maar wat vinden onze young professionals hier zelf van? Hoe staat de Belastingdienst er nou echt voor als het gaat om verjonging? We vroegen specialist omzetbelasting Joël (27) en redacteur Lisa (26) om hun ervaringen. 

Wat was jullie eerste indruk van de Belastingdienst?

Lisa: “Toen ik ruim een halfjaar geleden als redacteur Stichtingen en Verenigingen bij de Belastingdienst begon, was dat meteen een hele positieve ervaring. Het stoffige en formele beeld dat ik van de organisatie had klopte helemaal niet. Hoewel ik in mijn team de jongste ben, hangt er een hele gezellige en open sfeer. Ons team verjongt steeds meer, maar ik denk dat je juist ook een goede balans moet houden tussen jong en oud.” 

Joël: “Vanuit mijn opleiding Fiscaal Recht en Economie dacht ik altijd dat de betere studenten naar de grote belastingadvieskantoren gingen en dat degenen die overbleven bij de Belastingdienst terechtkwamen. Maar toen ik hier 6 jaar geleden stage ging lopen, bleek dat verre van waar te zijn. Ik vond het zo’n leuke werkgever dat ik na mijn opleiding direct heb gesolliciteerd als specialist omzetbelasting. Niet alleen is de bedrijfscultuur heel informeel, je krijgt ook al snel veel eigen verantwoordelijkheid. Tijdens mijn stage mocht ik bijvoorbeeld al meteen mijn eigen brieven ondertekenen; iets dat bij de meeste belastingadvieskantoren echt niet had gekund.” 

Vinden jullie dat er binnen de Belastingdienst genoeg mogelijkheden zijn voor jonge medewerkers?

Lisa: “Toen ik hier kwam werken ben ik meteen lid geworden van B/Jong, maar veel van de activiteiten worden helaas georganiseerd in de Randstad – en zelf werk ik in Maastricht. Ik zou het daarom wel leuk vinden om ook op lokaal niveau wat meer in contact te kunnen komen met andere jongere medewerkers binnen de Belastingdienst. Een soort lokaal B/Jong-groepje.” 

Joël: “Zelf werk ik in Groningen en zit ik in een heel gezellig team met veel andere jonge collega’s, dus ik mis het contact met andere jongeren in dat opzicht niet. Ik ben wel een keer meegegaan met een door B/Jong georganiseerd overleg met de staatsecretaris. Heel tof, maar dat was dus wel in Utrecht. Gelukkig willen ze steeds meer lokaal organiseren, dus komen ze binnenkort ook naar Groningen. Maar los daarvan is er ook op ontwikkelgebied veel mogelijk voor jongeren bij de Belastingdienst. Tijdens het overleg met de staatssecretaris zijn onder andere ook dit soort ontwikkelmogelijkheden voor nieuwe medewerkers aan bod gekomen. Ik denk dat dat hele goede ontwikkelingen zijn.”