'Als behandelaar ga je aan de slag met toeslagaanvragen, verzamel en analyseer je gegevens en help je burgers bij vragen. '

Dick, Behandelaar bij Dienst Toeslagen

24 mrt 2021

‘Toen ik eind jaren negentig op zoek was naar een baan was mijn leven op z’n zachtst gezegd een beetje rommelig en onzeker. Ik wist niet zo goed wat ik wilde, had baantjes die ik niet leuk vond… Bij de Belastingdienst vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Plotseling had ik een interessante baan met maatschappelijke waarde én leuke, gelijkgestemde collega’s. Door hard te werken veroverde ik al snel een vast contract. Dat gaf rust en richting aan mijn leven.

Werk met maatschappelijke diepgang

Ik ben begonnen als medewerker bij inkomstenbelasting en later bij omzetbelasting. In 2011 ben ik doorgegroeid naar Dienst Toeslagen. Na jarenlang belastingen te hebben geïnd, zat ik ineens aan de andere kant van de dienstverlening van de Belastingdienst. Bij Dienst Toeslagen zorgen we ervoor dat de inkomensafhankelijke toeslagen worden uitbetaald. Er zijn er vier: de huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Dankzij die toeslagen kunnen mensen die het niet breed hebben, tóch bijvoorbeeld hun huur en zorgpremie betalen. Dat is een mooi doel om voor te werken. Ik heb zelf ook in een situatie gezeten waarin ik kon terugvallen op een toeslag, dus ik weet hoe belangrijk het toeslagensysteem is.

Vraagbaak en schakel

Er werken ruim 1.200 mensen bij Dienst Toeslagen waarvan de meeste behandelaar zijn. Als behandelaar ga je aan de slag met toeslagaanvragen, verzamel en analyseer je gegevens en help je burgers bij vragen. Zelf heb ik ook gewerkt als behandelaar, maar inmiddels ben ik doorgegroeid naar een medior-functie en hang ik meer boven het proces. Bij een ambtelijke organisatie als Dienst Toeslagen is de wetgeving natuurlijk leidend. Soms komen er situaties in de praktijk voor waarin de wet- en regelgeving niet geheel voorziet. In zulke gevallen schiet ik een behandelaar te hulp. Ik duik dan in de wetteksten en vraag eventueel een vaktechnisch specialist om advies. Eigenlijk ben ik dus een vraagbaak én schakel tussen de behandelaars en de vaktechnisch specialisten.

“Juist nu is het een interessante tijd om bij Dienst Toeslagen te komen werken.“

Vertrouwen krijgen

Die verantwoordelijke functie van ‘behandelaar+’ heb ik mede bereikt dankzij mijn teamleider. ‘Ik zie veel meer in jou’, vertelde hij me. Dat vertrouwen is fijn om te krijgen en stimuleert je om alles uit de kast te halen. Sowieso ervaar ik hier een informele en open sfeer. Als je als behandelaar denkt ‘klopt dit wel?’ of ‘gaat dit wel goed?’, dan staat er altijd wel een manager of andere collega dicht bij je die bereid is om actie te ondernemen. Uiteindelijk wil iedere collega bij Dienst Toeslagen hetzelfde: het beste voor de burger.

Trots op kennis en ervaring

Als ik denk aan alle kennis die ik de afgelopen twintig jaar heb opgedaan, ben ik echt trots op mezelf. In de eerste helft van mijn carrière heb ik alles over inkomsten- en omzetbelasting geleerd en in de tweede helft natuurlijk alles over toeslagen. Ik heb de meao gedaan en tijdens mijn laatste functioneringsgesprek heb ik met mijn teamleider de mogelijkheden besproken van een hbo-opleiding. Het lijkt me interessant, maar ik wil eerst even goed nadenken voordat ik aan een intensieve opleiding begin. Het is in elk geval goed om te weten dat je bij de Belastingdienst de kans krijgt om door te leren en je diploma’s te behalen.

Ik denk dat het juist nu een interessante tijd is om bij Dienst Toeslagen te komen werken. Onze organisatie staat de komende tijd voor veel uitdagingen. Zo werken we stapsgewijs toe naar een nieuwe, meer mensgerichte manier van werken. Ik ben benieuwd hoe Dienst Toeslagen zich gaat ontwikkelen en hoop met mijn kennis en ervaring een mooie bijdrage te kunnen leveren.’