Werken bij de Belastingdienst

Bekijk onze vacatures

Onze organisatie

De Belastingdienst is 24 uur per dag, 7 dagen per week in bedrijf. We dragen bij aan een financieel gezond Nederland. Dat doen we door zorgvuldig en eerlijk belastingen te heffen en te innen en toeslagen uit te keren. Daarnaast leveren we een bijdrage aan een financieel gezonde, concurrerende EU. Onze 30.000 medewerkers werken in kantoren verspreid over het hele land. Zij doen dit tegen een dynamische achtergrond van constant veranderende wetgeving en een groeiende hoeveelheid data.

Arbeidsvoorwaarden en salaris

We vragen veel van onze mensen, maar geven ook veel terug. Bij de Belastingdienst kun je niet alleen rekenen op een goed salaris, maar ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je maandinkomen deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur.. Binnen dit pakket bepaal je zelf wat het beste past bij jouw persoonlijke situatie en wensen. En natuurlijk begrijpen we ook hoe belangrijk ontspanning is: we streven naar een goede balans tussen werk en privé. 

Werkweek

Bij de Belastingdienst werk je 36 uur per week, die je meestal over 4 of 5 dagen verdeelt. In sommige gevallen kun je meer werken en kun je die extra uren in overleg opnemen. Werk je bijvoorbeeld 40 uur per week, dan kun je eens in de 2 weken een extra vrije dag opnemen of die dagen sparen voor bijvoorbeeld een langere vakantie. Je kunt uiteraard ook in deeltijd werken bij de Belastingdienst; dit geldt voor alle functies. Daarnaast zijn er goede mogelijkheden voor ouderschaps-, calamiteiten- en zorgverlof.

Bekijk video

De Belastingdienst van de toekomst

Bekijk video

Internationale samenwerking bij de Belastingdienst

Bekijk video

De Belastingdienst van de toekomst

Bekijk video

Internationale samenwerking bij de Belastingdienst

Vrije dagen

Bij een volledige werkweek heb je recht op 166 vrije uren per jaar. Die gebruik je voor je vakantie, maar je kunt ook een deel inzetten voor andere doelen, zoals een fiets of een ov-jaarkaart eerste klas. En heb je behoefte aan meer uren? Dan kun je die eventueel bijkopen.

Werkomgeving

Je werkomgeving is méér dan alleen de plek waar je werkt. We willen dat jij jezelf er prettig voelt en investeren daar ook in. Bij de Belastingdienst beschik je over uitgebreide faciliteiten, zoals mooie vergaderruimtes en duurzame bedrijfsrestaurants. En op sommige locaties is er zelfs een fitnessruimte aanwezig.

Solliciteren bij de Belastingdienst

Ben je enthousiast geworden over werken bij de Belastingdienst? Onder Vacatures vind je alle openstaande functies. Wil je op de hoogte blijven van onze actuele vacatures? Schrijf je dan in voor de BD Update. Het sollicitatietraject bij de Belastingdienst loopt via onderstaande stappen. Hiermee willen we zo veel mogelijk te weten komen over jou, maar laten we je ook kennismaken met ons.

Val jij onder de Wet Banenafspraak? Ook dan nodigen we je natuurlijk van harte uit om te solliciteren. Graag kijken we samen met jou naar de mogelijkheden binnen de Belastingdienst. Lees er hier meer over. 

  1. Ga naar sollicitatieprocedure stap 1
  2. Ga naar sollicitatieprocedure stap 2
  3. Ga naar sollicitatieprocedure stap 3
  4. Ga naar sollicitatieprocedure stap 4
  5. Ga naar sollicitatieprocedure stap 5
  6. Ga naar sollicitatieprocedure stap 6

1. Sollicitatie + selectie

Solliciteren is mogelijk tot aan de deadline die in de vacaturetekst genoemd wordt. We beoordelen je cv en motivatiebrief op de genoemde functie-eisen.

2. Voorselectietest

Voor sommige functies is een online voorselectietest onderdeel van de procedure. In dat geval ontvang per e-mail meer informatie over de procedure en de uiterlijke inlevertermijn. Het maken van de test duurt ongeveer 120 minuten. 

3. Selectiegesprek

We nodigen je per telefoon of e-mail uit voor een selectiegesprek, waarin een selectiecommissie je beoordeelt op de competenties van de functie.

4. Assessment

Een assessment kan deel uitmaken van de procedure. In dat geval word je telefonisch of per e-mail hiervoor uitgenodigd.

5. Voordracht

Als je de belangrijkste stappen in het selectieproces succesvol hebt doorlopen, draagt de adviseur Werving & Selectie van het Employability Center je voor aan het organisatieonderdeel.

6. Arbeidsvoorwaarden

Het organisatieonderdeel nodigt je telefonisch of per e-mail uit voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Na een positieve afronding krijg je te horen waar en wanneer je kunt beginnen met je nieuwe baan bij de Belastingdienst!

Bekijk onze vacatures