Werken in het kloppend hart van de fiscaliteit

Op veel plekken in Nederland kan je werken in de fiscaliteit, maar er is maar één plek waar je dat kan op het snijvlak van wetgeving, beleid en uitvoering. Welkom bij de Belastingdienst, waar de fiscale ontwikkelingen nooit stilstaan en waar je iets kunt betekenen voor de samenleving als geheel. Ga maar na: elke verandering op fiscaal gebied, nieuwe wetten en nieuwe regelgeving is van invloed op de werkzaamheden van onze fiscalisten.

De werkzaamheden van onze fiscalisten (hbo/wo) liggen in het verlengde van maatschappelijke ontwikkelingen en politieke beslissingen. Dat maakt je werk uniek en inhoudelijk extra interessant. Want waar anders dan bij de Belastingdienst heb je bijvoorbeeld te maken met de fiscale consequenties van economische ontwikkelingen, zoals een online marktplaats voor de verhuur van privéwoningen? Of de snelle opkomst van een internetonderneming die bemiddelt tussen reizigers en aanbieders van personenvervoer? De hype rond cryptomunten? Of wat dacht je van de fiscale afspraken met grote, internationale ondernemingen die in Nederland gevestigd zijn?

Een particulier, de bakker op de hoek of een multinational: we behandelen ze allemaal rechtvaardig.

De Belastingdienst kent een brede ‘klantenkring’, namelijk alle belastingplichtigen in Nederland. Deze hebben we onderverdeeld in de directies Particulieren, Midden- en Kleinbedrijf en Grote Ondernemingen.

  • Particulieren

  • MKB

  • Grote Ondernemingen

Verhalen van onze mensen

Stage? Wees welkom!

Lijkt het je interessant om tijdens je studie een kijkje in de fiscale keuken van Nederland te nemen? Ook dat is mogelijk bij de Belastingdienst. Als stagiair ben je van harte welkom.

Meer informatie

Hoeveel miljard euro aan belasting ontvangt de Belastingdienst jaarlijks?

Over 2017 kwam er in 2018 ruim 255 miljard euro aan belastingen binnen. Dit geld wordt gebruikt voor onderwijs, snelwegen, spoorlijnen, veiligheid, gezondheidszorg, sociale zekerheid en nog véél meer.

Ben jij een fiscaal talent op wo-niveau?

Heb je een fiscale studie op wo-niveau afgerond? Dan kom je in aanmerking voor het Tax Talent Traineeship en kun je werken op het hoogste niveau van de fiscaliteit. Tijdens dit twee jaar durende traject ervaar je de vele facetten van het werk bij de Belastingdienst, het ministerie van Financiën en eventueel een organisatie in het buitenland, waarbij je je ontwikkelt tot een deskundige, zelfstandige professional. 

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over het Tax Talent Traineeship.

Samen werken aan een financieel gezond Nederland!: hét webinar voor fiscalisten en accountants

Lees meer

Meer of minder ervaring, werken bij de Belastingdienst is voor ieder niveau een ervaring.

Of je veel ervaring meebrengt vanuit het bedrijfsleven of een andere overheidsinstantie of juist ervaring op wilt doen als starter bij de Belastingdienst, bij de Belastingdienst hebben we alle mogelijkheden. Want beide hebben we nodig en ondersteunen we met op maat gesneden interne opleidingen. Dat je gedurende je gehele carrière bij de Belastingdienst gaat werken op de inhoud is een garantie die we durven te geven.

Meerdere loopbanen. Eén werkgever

Waar veel mensen van werkgever wisselen om een nieuwe baan te starten, is dat bij de Belastingdienst helemaal niet nodig. Binnen onze organisatie kun je met je fiscale achtergrond zoveel interessante verschillende (loop)banen hebben, dat het helemaal niet nodig is om weg te gaan voor een nieuwe uitdaging. Of je nou werkt bij de Directie Particulieren, MKB of Grote Ondernemingen, de FIOD of de Douane: elke organisatieonderdeel is anders, en elke keer weer kun je weer nieuwe ervaring en fiscale kennis op doen. 

Education permanente

Van zichzelf is de inhoud van het fiscale werk bij de Belastingdienst al uitdagend en gevarieerd. Dit vraagt wel van je dat je je als professional blijft ontwikkelen. Bij de Belastingdienst is dan ook volop ruimte om opleidingen te volgen. Er liggen geweldige kansen om je persoonlijke en professionele vaardigheden (verder) te ontwikkelen en jezelf te verdiepen in de fiscaliteit.

Ook kent de Belastingdienst de zogenoemde ‘werkend leren en lerend werken trajecten’. Dit is een uitgebalanceerde mix aan (fiscale) opleidingen, vaardigheden en coaching on-the-job. Door dit leer- en werkprogramma kun jij dan ook een rol van betekenis spelen in de uitvoering van onze fiscale wet- en regelgeving én bijdragen aan een financieel gezond Nederland. Nu, en in de toekomst. 

Hoeveel miljoen aangiftes hebben onze fiscalisten vorig jaar tot mei ontvangen?

Onze fiscalisten hebben voor 1 mei 2018 ruim 9 miljoen aangiften van Nederlandse burgers ontvangen.

Voor alle Nederlanders. En ook voor jou?

De Belastingdienst is er voor iedereen. Iedere Nederlander en iedere organisatie, hoe klein of groot ook, is klant. Dus wil jij je fiscaal en persoonlijk ontwikkelen en bijdragen aan een financieel gezond Nederland, meld je dan nu aan voor de Job alert.

Actuele vacatures

Altijd op de hoogte van de nieuwste vacatures, events en meer?

Meld je aan voor de Job alert

Aanmelden