portret Harish

'Mijn passie is de fiscale wetgeving.'

Harish, Fiscalist

24 mrt 2021

‘Ik heb fiscaal recht gestudeerd in Leiden. Tijdens mijn studie mocht ik vier maanden naar Florida – Leiden heeft een uitwisselingsprogramma met The University of Florida. Ja, je kunt een slechtere plek bedenken. Zon, zee, strand en uiteraard studeren. Leuk om die andere culturen te ervaren, je merkt hoe optimistisch de Amerikaanse cultuur is. Ondanks dat ik er maar vier maanden was, heb ik er nog steeds goede vrienden aan overgehouden.

Van los naar vast

Toen ik klaar was met m’n studie wilde ik naar de Belastingdienst, maar daar was destijds een vacaturestop. Ik solliciteerde bij een van de grote kantoren en werd aangenomen op de afdeling Transfer Pricing. Het werk was leuk, maar voor mij iets te veel gedreven door winst. Mijn passie zit meer in de hoek van goede wetgeving. Ik ben gestopt bij dat grote kantoor en via een uitzendbureau kon ik tijdelijk werken bij de Belastingdienst, op de afdeling Toeslagen. Een jaar later ging ik, ook via hetzelfde uitzendbureau, naar de afdeling bezwaarschriften IB. Ik werkte er al bijna twee jaar toen eind 2016 de Belastingdienst weer ‘open’ ging. Ze zochten fiscalisten en ik heb meteen gesolliciteerd. De selectieprocedure was zwaar – ik heb begrepen dat er duizenden sollicitanten waren – en er maar 300 zijn aangenomen. Daar was ik er gelukkig een van.

“Mijn passie is de fiscale wetgeving.“
groepsfoto
Studiereis naar Noorwegen met B/Jong

Doelen stellen

Eind 2016 ben ik begonnen. Je komt eerst in een opleidingstraject van één jaar: een soort stage om je te oriënteren op de verschillende vakgebieden. Zo kom om je erachter wat het beste bij je past. Ik koos voor de Internationale Fiscale Behandeling. Super interessant, een wereld op zich. Je richt je op ambassades, consulaten en andere internationale instanties. Je leert omgaan met de politieke component. Eind 2017 was ik klaar met de opleiding en kreeg ik een vaste aanstelling. Sneller dan normaal, omdat ik voorsprong had door mijn tweejarige uitzendervaring. Mijn eerste echte functie was december 2017 in Den Haag, bij de sectie MKB Handel & Transport. Ik ging me bezighouden met de IB. Samen met de teamleider en een vaktechnische specialist hebben we een persoonlijk ontwikkelingsplan gemaakt. Je spreekt ambities uit en kunt je eigen doelen stellen.

Uiteindelijk wil ik namens de Belastingdienst zaken gaan doen bij de rechtbank en het Gerechtshof. Het fiscaal-juridische, de interpretatie van de regels, het uitpluizen van wetten: daar ligt echt mijn hart.

portret Harish

Niet meteen in het diepe

Je krijgt hier de tijd om je te ontwikkelen tot een specialist en wordt niet in het diepe gegooid. Naast dat ik me kan specialiseren in mijn werk, kan ik me hier ook verbreden. Ik ben lid van het young professionals netwerk B/Jong, en heb vorig jaar met een aantal collega’s een studiereis naar Noorwegen georganiseerd. Ook weer zo’n ervaring die me als mens vormt. Het mooie is dat hier natuurlijk veel ervaren collega’s rondlopen. Je hoeft nooit te worstelen met een vraag, er is altijd iemand die er een antwoord op heeft. De sfeer is echt uniek. Oud en jong door elkaar en iedereen voelt zich echt betrokken. Ik voel me hier echt thuis. Vorig jaar ben ik getrouwd. Daar waren uiteraard heel veel vrienden en familie, maar ook Belastingdienstcollega’s bij. Dat zijn de momenten die je niet vergeet.’