'Ik ben trots op mijn werk omdat ik het doe voor heel veel Nederlanders.'
Nina, .NET-ontwikkelaar bij Toeslagen
24 mrt 2021
‘Tijdens mijn hbo-opleiding ICT leerde ik op een bedrijvenmarkt de Belastingdienst kennen. Daar heb ik niet alleen gepraat met een vakpoolmanager, maar ook met een goede vriendin van mij. Zij werkt er al een tijdje en was altijd al enthousiast over haar werkgever. Ik na de bedrijvenmarkt ook en daarom koos ik ervoor om een afstudeerstage te doen bij de Belastingdienst, binnen het Mobile Competence Center. Op deze afdeling worden alle apps ontwikkeld. Mijn stage beviel erg goed en na afloop wilde ik niets liever dan bij de Belastingdienst blijven.
.NET bij Dienst Toeslagen
Inmiddels werk ik al anderhalf jaar in Apeldoorn bij Dienst Toeslagen. Daar werk ik aan het kantoorportaal: de interne website die de medewerkers van Dienst Toeslagen bijvoorbeeld gebruiken om burgers te helpen bij het aanvragen of wijzigen van toeslagen, het regelen van bezwaren of het (de)activeren van partnerschappen. Dienst Toeslagen is tien jaar geleden opgezet in .NET. Oudere code is onder meer foutgevoelig en niet te testen, dus het is belangrijk dat we constant onderhouden en updaten. Daarnaast voegen we ook nieuwe functionaliteiten toe. Eén keer per maand doen we een release met nieuwe functionaliteiten en opgeschoonde code.
Groot applicatielandschap
In mijn dagelijkse werk ben ik 50/50 bezig met nieuwe functionaliteiten maken en oude code onderhouden. Als .NET-ontwikkelaar moet je onder meer MVC en ASP.NET beheersen, maar het allerbelangrijkste is dat alles wat je maakt goed testbaar is. Dienst Toeslagen is een enorm groot applicatielandschap dat zoveel mogelijk geautomatiseerd getest moet worden. Voor de regressie en om ervoor te zorgen dat het systeem blijft draaien, maken we daarnaast gebruik van handmatige testers. Zij zien vaak meteen dat bepaalde aanpassingen ervoor zorgen dat sommige functionaliteiten niet meer kunnen werken.
“Ik ben trots op mijn werk omdat ik het doe voor heel veel Nederlanders.“



Maatschappelijke relevantie
Van tevoren dacht ik niet zo na over de maatschappelijke relevantie van het werk van een .NET-ontwikkelaar bij de Belastingdienst. Nu weet ik wel beter. Toeslagen kun je zien als één groot doorlopend project waarbij ongeveer 11 miljoen toeslaggerechtigden betrokken zijn. Die verantwoordelijkheid speelt constant in je achterhoofd en maakt je werk extra uitdagend. Je weet precies voor wie je het doet. Ik denk altijd maar zo, het maakt me niet uit hoe lang een taak duurt, als het maar goed gebeurt
Collega's met veel kennis
Ik vind het heel interessant om te werken met zo’n complex systeem en een hoop puzzels op te lossen met goede code, maar het leukste aan mijn werk vind ik mijn collega’s. Mijn team bestaat uit een mooie mix van jonge en oude mensen die allemaal gemotiveerd zijn en graag goede producten willen neerzetten. Mijn oudere collega’s zitten al lang bij Dienst Toeslagen, dus zij hebben veel kennis van de functionaliteit. Het is fijn om zulke vraagbaken op je afdeling te hebben voordat je aanpassingen doet in de code.
Focus op ontwikkeling
Bijna wekelijks doen we met veel ontwikkelaars binnen Dienst Toeslagen een kennissessie om op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en om te leren van elkaars werkzaamheden en kennis. Maar ook zelfstandig kun je hier veel aan kennisdeling doen; on- en offline, binnen én buiten de organisatie. Deze focus op ontwikkeling vind ik echt kenmerkend voor de Belastingdienst.
Ik ben trots op mijn werk omdat ik het doe voor heel veel Nederlanders. De komende tijd wil ik graag nog meer ervaring opdoen bij Dienst Toeslagen, maar uiteindelijk zou ik graag de overstap willen maken naar het Mobile Competence Center. Meewerken aan apps vind ik gewoon gaaf en het MCC is een leuke afdeling voor een ontwikkelaar. Voorlopig weet ik dus goed waar ik heen wil met mijn carrière. Ik voel me hier ook goed; de sfeer bij de Belastingdienst is gezellig en informeel, maar er wordt ook gewoon heel hard gewerkt. Dat past wel bij me.’