Hart gevormd door lijnen. Hart gevormd door lijnen.

Werken in het kloppend hart van de fiscaliteit

Op veel plekken in Nederland kan je werken in de fiscaliteit, maar er is maar één plek waar je dat kan op het snijvlak van wetgeving, beleid en uitvoering. Welkom bij de Belastingdienst, waar de fiscale ontwikkelingen nooit stilstaan en waar je iets kunt betekenen voor de samenleving als geheel. Ga maar na: elke verandering op fiscaal gebied, nieuwe wetten en nieuwe regelgeving is van invloed op de werkzaamheden van onze fiscalisten.

Scroll naar beneden

De werkzaamheden van onze fiscalisten (hbo/wo) liggen in het verlengde van maatschappelijke ontwikkelingen en politieke beslissingen. Dat maakt je werk uniek en inhoudelijk extra interessant. Want waar anders dan bij de Belastingdienst heb je bijvoorbeeld te maken met de fiscale consequenties van economische ontwikkelingen, zoals een online marktplaats voor de verhuur van privéwoningen? Of de snelle opkomst van een internetonderneming die bemiddelt tussen reizigers en aanbieders van personenvervoer? De hype rond cryptomunten? Of wat dacht je van de fiscale afspraken met grote, internationale ondernemingen die in Nederland gevestigd zijn?

Een particulier, de bakker op de hoek of een multinational: we behandelen ze allemaal rechtvaardig.

De Belastingdienst kent een brede ‘klantenkring’, namelijk alle belastingplichtigen in Nederland. Deze hebben we onderverdeeld in de directies Particulieren, Midden- en Kleinbedrijf en Grote Ondernemingen.  

Particulieren

De Directie Particulieren is verantwoordelijk voor het toezicht op particulieren. Het gaat hierbij om maar liefst 10 tot 12 miljoen aangiften per jaar.

Lees meer

MKB

De Directie Midden- en Kleinbedrijf is verantwoordelijk voor de fiscale behandeling van het Midden- en kleinbedrijf.

Lees meer

Grote Ondernemingen

De Directie Grote Ondernemingen is verantwoordelijk voor de fiscale behandeling van de grootste ondernemingen van Nederland en voor de dossiers van zeer vermogende personen.

Lees meer

“Werken bij de Belastingdienst betekent jezelf constant kunnen verbeteren.”

“Ontwikkeling staat bij de Belastingdienst altijd voorop.”

“Ik zit helemaal op mijn plek bij Kantoor Buitenland.”

Christophe portretfoto

“Ik reis als Tax Talent Trainee door het hele land, ontmoet verschillende mensen en verdiep mijn fiscale kennis op elk mogelijk vlak.”

Abderrahim portretfoto

“De juridische kant van het fiscale recht verandert elke dag, dat houdt je werk altijd verrassend.”

Ook werken als fiscalist bij de Belastingdienst?

Stage? Wees welkom!

Lijkt het je interessant om tijdens je studie een kijkje in de fiscale keuken van Nederland te nemen? Ook dat is mogelijk bij de Belastingdienst. Als stagiair ben je van harte welkom.

Informatie over fiscale stages

Hoeveel miljard euro aan belasting ontvangt de Belastingdienst jaarlijks?

0

Ben jij een fiscaal talent op wo-niveau?

Heb je een fiscale studie op wo-niveau afgerond? Dan kom je in aanmerking voor het Tax Talent Traineeship en kun je werken op het hoogste niveau van de fiscaliteit. Tijdens dit twee jaar durende traject ervaar je de vele facetten van het werk bij de Belastingdienst, het ministerie van Financiën en eventueel een organisatie in het buitenland, waarbij je je ontwikkelt tot een deskundige, zelfstandige professional. 

 

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over het Tax Talent Traineeship.

Bekijk video

Traineeship van Tax Talent Trainee Luuk Bosch

Meer of minder ervaring, werken bij
de Belastingdienst is voor ieder niveau een ervaring.

Of je veel ervaring meebrengt vanuit het bedrijfsleven of een andere overheidsinstantie of juist ervaring op wilt doen als starter bij de Belastingdienst, bij de Belastingdienst hebben we alle mogelijkheden. Want beide hebben we nodig en ondersteunen we met op maat gesneden interne opleidingen. Dat je gedurende je gehelde carrière bij de Belastingdienst gaat werken op de inhoud staat is een garantie die we durven te geven.

Eén werkgever

Meerdere loopbanen

Waar veel mensen van werkgever wisselen om een nieuwe baan te starten, is dat bij de Belastingdienst helemaal niet nodig. Binnen onze organisatie kun je met je fiscale achtergrond zoveel interessante verschillende (loop)banen hebben, dat het helemaal niet nodig is om weg te gaan voor een nieuwe uitdaging. Of je nou werkt bij de Directie Particulieren, MKB of Grote Ondernemingen, de FIOD of de Douane: elke organisatieonderdeel is anders, en elke keer weer kun je weer nieuwe ervaring en fiscale kennis op doen. 

“Werken bij de Belastingdienst betekent jezelf constant kunnen verbeteren.”

“De Belastingdienst is een organisatie die midden in de maatschappij staat.”

Amrish Kandhai is junior fiscalist bij de Belastingdienst

“Je wordt hier in het diepe gegooid, maar zult niet verdrinken”

Ferry Hoogerheijde is controlemedewerker en voorlichter bij de Belastingdienst

“De Intermediairdagen zijn toch wel de Champions League van de fiscale voorlichting.”

Harish Lakhi, fiscalist

“De sfeer bij de Belastingdienst is uniek: oud en jong door elkaar.”

“Ik bouw hier een netwerk op waar ik mijn hele carrière lang profijt van zal hebben.”

“Je kunt hier als fiscalist een grote maatschappelijke impact hebben.”

Education permanente

Van zichzelf is de inhoud van het fiscale werk bij de Belastingdienst al uitdagend en gevarieerd. Dit vraagt wel van je dat je je als professional blijft ontwikkelen. Bij de Belastingdienst is dan ook volop ruimte om opleidingen te volgen. Er liggen geweldige kansen om je persoonlijke en professionele vaardigheden (verder) te ontwikkelen en jezelf te verdiepen in de fiscaliteit.

Hoeveel miljoen aangiftes hebben onze fiscalisten vorig jaar tot mei ontvangen?

0 miljoen

Ook kent de Belastingdienst de zogenoemde ‘werkend leren en lerend werken trajecten’. Dit is een uitgebalanceerde mix aan (fiscale) opleidingen, vaardigheden en coaching on-the-job. Door dit leer- en werkprogramma kun jij dan ook een rol van betekenis spelen in de uitvoering van onze fiscale wet- en regelgeving én bijdragen aan een financieel gezond Nederland. Nu, en in de toekomst. 

Voor alle Nederlanders. En ook voor jou?

De Belastingdienst is er voor iedereen. Iedere Nederlander en iedere organisatie, hoe klein of groot ook, is klant. Dus wil jij je fiscaal en persoonlijk ontwikkelen en bijdragen aan een financieel gezond Nederland, meld je dan nu aan voor de BD Update.

Een selectie van onze fiscaal-vacatures