man achter laptop kijkt in de camera

'Ik zit niet alleen in een gezellig team, maar ook de inhoud van het werk is leuk.'

Ben, .NET ontwikkelaar

24 mrt 2021

‘Nee, heel erg voor de hand lag het niet dat ik .NET-ontwikkelaar zou worden. Ik ben geboren op een boerderij in Klarenbeek, dicht bij Apeldoorn. En als het om school gaat heb ik een lange weg afgelegd: van vmbo naar mbo en uiteindelijk naar hbo. Gelukkig ging het leren me makkelijk af en had ik zelfs tijd over om naast mijn opleiding parttime te werken als webontwikkelaar.

Nut van .NET

Hoewel ik bewust had gekozen voor een mbo-opleiding Applicatieontwikkeling vond ik dat die opleiding te weinig diepgang had. Je leert van alles wat, maar eigenlijk van niets genoeg. En ik wilde meer dan alleen PHP. Ik heb de opleiding afgemaakt met als doel naar het hbo door te stromen. In 2013 ben ik begonnen met een hbo-opleiding Applicatieontwikkeling in Arnhem. Ik heb onder meer een breed scala aan programmeertalen geleerd. Laat in de opleiding leerde ik meer over .NET; een hele nuttige taal. Ik ben er echt fan van geworden.

Elkaar helpen

Ik heb verschillende stages gedaan, ook in de commerciële sector. Dat was niet helemaal mijn ding. Snel features maken om geld te verdienen voor het bedrijf, daar kwam het op neer. In mijn vierde jaar kon ik een afstudeerstage bij de Belastingdienst doen. Dat was meteen een heel ander verhaal. Je zit in een leuk team, de mensen gaan vriendelijk met elkaar om en helpen elkaar. Mijn afstudeeropdracht: realtime inzicht geven in de verschillende componenten van de afdeling Toeslagen bij de Belastingdienst.

Goede werk-privé-balans

Ik werk 40 uur per week, waarvan 36 betaalde uren en 4 uur compensatieverlof. Voor jonge mensen is dat natuurlijk super. Helemaal als je van reizen houdt, zoals ik. Werk vind ik heel belangrijk, maar er is meer in de wereld dan programmeren. Juist omdat de balans hier tussen werk en privé zo goed is, kun je volop energie in je werk steken en blijft het leuk. Ik zoek die balans trouwens ook tussen digitaal en fysiek werken. Ik vind ontspanning en afleiding door bijvoorbeeld met hout te werken. Zo heb ik onlangs een hottub gemaakt met mijn vader en ben ik nu bezig met een houten lamp. Ik kom natuurlijk van de boerderij – daar groei je wat meer op met natuurlijke materialen. Het jaarlijkse traditionele carbidschieten vind ik ook mooi. Ik ben nu een app aan het programmeren om het kanon op afstand te bedienen. Te leuk dat soort dingen, en nog een stuk veiliger ook. Daarnaast ga ik graag naar hardstyle festivals toe zoals elk jaar in de zomer naar Defqon.’

“De Belastingdienst grijs? De gemiddelde leeftijd in mijn team is nog geen 35.“
Eigen gemaakte houten lamp
diane
Defqon festival

Afwisseling in je werk

Als .NET-ontwikkelaar heb je hier veel variatie in je werk. Ik zit niet alleen in een gezellig team, maar ook de inhoud van het werk is leuk. We zijn bezig met de hele Toeslagen-keten. Dat gaat om de bijdragen bij de kosten voor zorgverzekering, huur of je kinderen. Ik ben pas vier maanden in dienst en ik ontwikkel nu ook mede de testtools die gebruikt worden door mijn collega’s. Daarnaast breiden we de testanalyse uit. Kort gezegd komt het erop neer dat we een automatische samenvatting maken van de testanalyse. Daardoor kunnen we veel tijd winnen.

Een ander project dat ik binnenkort oplever, is de domainviewer. Als er een nieuwe service wordt ontwikkeld voor Toeslagen is deze direct in beheertooling beschikbaar. Een project heeft gemiddeld een doorlooptijd van een maand dus je snapt dat de afwisseling in mijn werk meer dan voldoende.

Veel vrijheid

Natuurlijk weet je dat je werk hier meer impact heeft op de maatschappij dan bij elk ander bedrijf, maar toch is dat voor mij niet doorslaggevend geweest. Wel het feit dat je werkt bij een stabiele werkgever met een van de grootste .NET-omgevingen van Nederland. Je kunt je werk hier ook heel flexibel invullen. De vrijheid is groot zolang je het maar in overleg met je directe collega’s regelt. Gemiddeld werk ik vier dagen per week op kantoor en één dag thuis. Ook het feit dat je hier snel kunt groeien en veel kunt leren heeft meegespeeld bij mijn keuze voor de Belastingdienst. Ik ben net begonnen, maar kan me later verder ontwikkelen richting medior of senior .NET-ontwikkelaar en misschien nog wel verder.

Jong team

Ze zeggen dat de Belastingdienst ‘grijs’ is, maar in mijn team is de gemiddelde leeftijd een jaar of 35. Dat helpt wel ja, je spreekt toch allemaal dezelfde taal. En juist het feit dat er straks veel oudere collega’s met pensioen gaan, geeft alleen maar meer kansen. De wereld voor .NET’ers ligt hier helemaal open.’