Accountancy bij de Belastingdienst

Nederland kan niet zonder de Belastingdienst kan niet zonder jou

De Belastingdienst is regelmatig op zoek naar nieuwe medewerkers. En voor belangrijk werk, zoeken wij uitsluitend de beste mensen. Nieuwsgierig of de Belastingdienst ook jouw toekomstig werkgever kan zijn? Lees dan snel verder of jij jezelf herkent in onderstaand profiel.

De registeraccountant van de toekomst

De registeraccountant van de toekomst is werkzaam bij de Belastingdienst! En van aandacht tot afdracht is zijn motto. Als registeraccountant bij de Belastingdienst geef je met jouw kennis en kunde uitvoering aan de controle van (nieuwe) fiscale wet- en regelgeving en draag je bij aan een gezonde bv Nederland.
Die registeraccountants zijn overal te vinden binnen de Belastingdienst. Natuurlijk als controle- of heffingspecialist. En er zijn registeraccountants met een leidinggevende rol als teammanager. Of als klantcoördinator, die het aanspreekpunt is voor alle fiscale zaken van een onderneming. Ze zijn werkzaam bij de FIOD, bij de Douane en uiteraard bij Belastingen. En allemaal spelen ze een grote rol bij het heffen, innen en controleren van belastingen. Maar er wordt meer van hen verwacht!
Door de introductie van het horizontaal toezicht moeten onze accountants steeds intensiever samenwerken met ondernemers. Het proces schuift naar voren: van controles en sancties achteraf, naar het bieden van inzicht en het maken van afspraken vooraf.

Als registeraccountant moet je dus heel goed weten wat er speelt en steeds voorbereid zijn op onverwachte situaties. Er zijn immers talloze belastingwetten en honderdduizenden verschillende organisaties. Daar komt nog bij dat er sprake is van een toenemende internationalisering en dat er voortdurend nieuwe wetten en financiële producten ontstaan. Een veranderend speelveld is de enige constante in dit werk en als registeraccountant acteer je daarbinnen continu snel en adequaat. Zo lever je een grote bijdrage aan een beter, gezonder en rechtvaardiger Nederland.

Accountants in overleg rondom de tafel kijkend naar een scherm.

Die registeraccountant

beschikt in ieder geval over een wo-diploma in de accountancy. Is als RA ingeschreven in het accountantsregister van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Of is daarvoor studerend. Is meestal vakinhoudelijk specialist op het gebied van een belastingmiddel en beschikt over goede kennis van de andere belastingmiddelen en de daarbij horende wet- en regelgeving. Is sociaal en rechtvaardig en beschikt over heel plezierige contactuele vaardigheden. Is flexibel, resultaatgericht en stressbestendig. Kan zichzelf een uitstekend oordeel vormen, wil zichzelf altijd blijven ontwikkelen en krijgt daarvoor van ons ook alle kansen en mogelijkheden!

Levert maatwerk

De registeraccountant in de rol van klantcoördinator bijvoorbeeld werkt met ongeveer 25 collega’s van andere belastingmiddelen én die van de invordering intensief samen aan een adequate en actuele klantbehandeling. Draagt bij aan de verbetering van compliant gedrag en zorgt dus heel concreet voor het verkleinen van de ‘tax gap'. En dit alles in een steeds complexer, internationaler en digitaler wordende administratief-financiële omgeving met mondige ondernemers. Overlegt met ondernemers over de fiscale consequenties van hun activiteiten en plannen. Behandelt verzoeken, bezwaren en beroepsprocedures. Én gaat voor het resultaat. Heeft oog voor kwaliteit en is in staat om de kwantiteit van werkzaamheden én collega’s te bewaken om organisatiedoelstellingen te realiseren. Het zijn zulke registeraccountants die bij ons werken. Bij de Belastingdienst! Lees onderstaande verhalen maar eens.

Portretfoto van Donald Slingerland

Het verhaal van Donald Slingerland

Klantco├Ârdinator en Accountant Grote Ondernemingen

Portretfoto van Janine Jacobs

Het verhaal van Janine Jacobs

Registeraccountant Douane

Registeraccountant Douane (RA)

Master/doctoraal / Zie bijzonderheden / Auditing / accountancy, Orde / vrede / veiligheid

Portretfoto van Peter Paul

Het verhaal van Peter-Paul Aalbers

Plaatvervangend directeur MKB, Belastingen

En krijgt veel terug

Naast goede primaire arbeidsvoorwaarden, betekent werken bij de Belastingdienst vooral ook beschikken over een modern en flexibel pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, met zeer veel mogelijkheden op allerlei gebied . Je kunt rekenen op een plezierige werkomgeving. En wij streven naar een goede balans tussen werk en privé, zonder het belang van onze organisatie uit het oog te verliezen.  Tot slot en zeker niet onbelangrijk: de ontwikkel- en loopbaanmogelijkheden binnen de Belastingdienst en Rijksoverheid zijn ongekend. Zowel vakinhoudelijk als persoonlijk.

Is dit ook jouw toekomst?

Informatie over onze actuele vacatures voor registeraccountants, ontwikkelingen in jouw vakgebied óf evenementen van de Belastingdienst, kun je vinden via onze BD Updates. Schrijf je snel in! Óf – als bovenstaand profiel al op je lijf is geschreven – solliciteer naar de functie van registeraccountant van nu. Of ben je bezig met de praktijkopleiding voor registeraccountant en verwacht binnen drie jaar af te studeren als registeraccountant? Solliciteer dan naar de functie registeraccountant in spe.

Ontvang nieuws op maat van de Belastingdienst

Meld je aan voor Updates

Je werkomgeving is meer dan de plek waar je werkt

Bekijk de organisatie