Welke traineeships zijn er op het gebied van ICT?

Studeren en jezelf ontwikkelen óf werken? Doe het gewoon allebei. Bij de Belastingdienst kan het! Heb jij interesse in ICT en alles wat daarbij komt kijken? Kom dan bij ons studeren, jezelf ontwikkelen en breng je kennis onmiddellijk in de praktijk. We betalen je opleiding en je ontvangt tegelijkertijd een mooi salaris.

Binnen onze traineeships krijg je vakopleidingen richting onder andere Java, .NET, Test automation en sinds kort ook DevOps. Uiteraard volg je trainingen zoals Scrum, maar ook verschillende verdiepende cursussen in de richting van jouw traineeship. Ook jouw persoonlijke ontwikkeling komt aan bod: samen met jou kijken we wat je nodig hebt om het traject goed te kunnen doorlopen en na het traineeship als junior aan de slag te gaan.

ICT traineeships uitgelicht

Is het op dit moment niet mogelijk om op het traineeship van je voorkeur te solliciteren?
Wil je wel op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de job alert. 

Meld je aan voor de job alert

ICT traineeship .NET developer

Collega's in overleg op kantoor en via videoverbinding

.NET developer

Het traject

Het traject duurt twaalf maanden, waarvan de eerste zeven maanden bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk. De daarop volgende vijf maanden loop je praktijkstage op de afdeling Toeslagen. Dit doe je in een scrumteam in een SAFe Agile omgeving. 

Inhoud

Tijdens de theorieperiode volg je een diepgaande .NET training. De theorie bevat onderwerpen als C#, TDD, .NET framework, SOA, MVC, Mocking Framework, Entity framework, CD, Nuget, Security en Threading.

Na afronding van het theoretisch gedeelte haal je zo snel mogelijk de relevante certificaten voor C# developer. Daarna volgt de praktijkperiode. In deze vijf maanden, ga je aan het werk in een scrumteam en word je begeleid door senior .NET collega’s. 

Opleidingsniveau

Het traject is op hbo-niveau, dus je moet hbo werk- en denkniveau hebben. Je hebt bij voorkeur een hbo-diploma en zo niet, dan heb je al enkele jaren ICT-werkervaring. Daarnaast is het belangrijk dat je een sterke, aantoonbare affiniteit hebt met ICT en je moet de Nederlandse taal, in woord en geschrift, goed beheersen.

Solliciteer

ICT traineeship Test (automation) engineer

Test (automation) engineer

Het traject

Het traject duurt twaalf maanden. Allereerst doorloop je een opleidingsprogramma van vier maanden. Na deze periode ga je acht maanden praktijkstage lopen in een scrumteam onder begeleiding van een ervaren collega.

Inhoud

Tijdens de vier maanden opleiding volg je een diepgaande testtraining. De theorie bevat TMAP Next en testautomatisering, aangevuld met testautomatisering frameworks als Selenium/Fitnesse, Robot Framework, JMeter, ALM-UFT, Specflow, Protractor, Cucumber en SOAP UI. De lessen worden gegeven door erkende docenten en de praktijkopdrachten en workshops door senior collega-testers. Daarna volgt de praktijkperiode.

In deze acht maanden werk je in een scrumteam en word je begeleid door een senior collega-tester. Je doet ervaring op met één of meerdere van de genoemde testautomatiseringframeworks. Na afronding van het theoretisch gedeelte (inclusief het behalen van het TMAP Next certificaat) en de praktijkstage ben je een junior test (automation) engineer.

Opleidingsniveau

Het traject is op hbo-niveau, dus je moet hbo werk- en denkniveau hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je aantoonbare affiniteit hebt met ICT en je moet de Nederlandse taal, in woord en geschrift, goed beheersen.

Ben je een medewerker banenafspraak en sta je geregistreerd in het doelgroepregister? We proberen de Test (automation) klas altijd te vullen met een combinatie van mensen die wél en die níét in het doelgroepregister staan geregistreerd.

Solliciteer nu

ICT traineeship DevOps engineer

DevOps engineer

Het traject

Het traject duurt twaalf maanden, waarvan de eerste drie maanden bestaan uit een intensieve DevOps training waarbij ook jouw softskills aan bod komen. De daarop volgende negen maanden breng je de opgedane kennis, onder begeleiding van een senior collega, in de praktijk bij één van de multidisciplinaire scrumteams.

Inhoud

Tijdens de eerste drie maanden volg je vier dagen per week een DevOps training en heb je één dag voor zelfstudie. De theorie bevat onderwerpen als Linux, Python, GIT, Ansible, CI/CD, Openshift, Agile, Scrum, Splunk en Security. De lessen worden gegeven door erkende trainers.

Daarna volgt de praktijkperiode van negen maanden, waarin je aan het werk gaat in een multidisciplinair DevOps scrumteam onder begeleiding van een senior collega. Je implementeert CI/CD, Metrics en Dashboards, neemt deel aan een DevOps engineers community, volgt aanvullende cursussen voor meer diepgang en neemt actief deel aan het oplossen van kwaliteitsvraagstukken.

Wanneer je dit allemaal succesvol hebt afgerond, ben je breed opgeleid tot DevOps engineer en kun je binnen de Belastingdienst alle kanten op: security, testing, software ontwikkeling, noem maar op!

Opleidingsniveau

Het traject is op hbo-niveau, dus je moet hbo werk- en denkniveau hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je een sterke, aantoonbare affiniteit hebt met ICT en je moet de Nederlandse taal, in woord en geschrift, goed beheersen.

Solliciteer nu

ICT traineeship Java developer

Java developer

Het traject

Het traject duurt twaalf maanden, waarvan je de eerste vier maanden elke week vier dagen theorie- en praktijkles volgt en één dag per week tijd hebt voor zelfstudie. De daarop volgende acht maanden loop je praktijkstage op één van de ontwikkelafdelingen. Dit doe je in een Java scrumteam in een SAFe Agile omgeving.

Inhoud

Tijdens de eerste vier maanden volg je een diepgaande Java training. De theorie bevat onderwerpen als OO Analysis & Design, Java SE 17, Jakarta EE 8, SQL, JPA, Angular, HTML5 en CSS3. De klassikale lessen worden gegeven door erkende Java docenten en de workshops door senior Java collega’s op onze locatie in Apeldoorn.

Daarna volgt de stageperiode en ga je aan het werk in een Java scrumteam en word je begeleid door een senior Java collega. Je doet dan ervaring op met de volgende tools: GIT, Jira, Confluence, Jenkins en Sonar.

Na afronding van de opleiding en gedurende de stage dien jij het Oracle Certified Programmer (OCP) certificaat te behalen. Wanneer je de opleiding en stage succesvol hebt afgerond en het OCP certificaat hebt behaald, ben je een junior Java developer.

Opleidingsniveau

Het traject is op hbo-niveau, dus je moet hbo werk- en denkniveau hebben. Je hebt bij voorkeur een hbo-diploma en zo niet, dan heb je al enkele jaren ICT-werkervaring. Daarnaast is het belangrijk dat je aantoonbare affiniteit hebt met ICT en je moet de Nederlandse taal, in woord en geschrift, goed beheersen.

Solliciteer nu

ICT traineeship Cobol developer

Cobol developer

Het traject

Het traject duurt twaalf maanden, waarvan je in de eerste vier maanden per week drie dagen theorie, één dag praktijk en één dag zelfstudie krijgt. De daarop volgende acht maanden loop je praktijkstage op één van de ontwikkelafdelingen. Dit doe je in een Cobol scrumteam in een SAFe Agile omgeving.

Inhoud

Tijdens de theorieperiode volg je een diepgaande Cobol training. De theorie bevat onderwerpen zoals Cobol, CICS, DB2, JCL, TSO/ ISPF, SQL. De lessen worden gegeven door erkende Cobol docent(en) en de praktijkopdrachten en workshops door senior Cobol collega’s.

Daarna volgt de praktijkperiode, tijdens deze negen maanden praktijkstage ga je aan het werk in een scrumteam en word je begeleid door een senior Cobol collega. Je doet ervaring op met onder andere de volgende tools: Endevor, Sonar, Harvest. Natuurlijk leer je ook agile werken in jouw team, scrummen met een daily stand-up, je leert ontwerpen lezen en uitvoeren onder begeleiding van een ervaren buddy.

Het doel van de training is het behalen van het Cobol certificaat en het presenteren van de Cobol eindopdracht (casus). Wanneer je dit allemaal succesvol hebt afgerond ben je een junior Cobol Developer.

Opleidingsniveau

Je bent bijna of niet langer dan drie jaar geleden afgestudeerd op MBO-4 niveau of als hbo’er of wo’er, bij voorkeur in een ICT-richting of je hebt aantoonbare affiniteit met ICT.

ICT traineeship System engineer

System engineer

"Je kunt hier echt aan je eigen ontwikkeling werken. Als trainee begin je eerst met drie cursussen: Agile-Scrum, PRINCE2 en ITIL. Afhankelijk van de afdeling waarop je gaat werken krijg je nog specifieke opleidingen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende Microsoftcertificeringen. In een half jaar tijd heb ik mijn eigen skills enorm zien verbeteren.” Troy Smees, ICT-trainee (system engineer)

Het traject

Het traject duurt twaalf maanden, waarin praktijk en theorie met elkaar wordt afgewisseld. Je brengt de theorie snel zelfstandig in de praktijk en je doet werkervaring op in een veelzijdige ICT-omgeving. Natuurlijk hoef je dit niet alleen te doen, je gaat werken in een team en er is een praktijkbegeleider. Ook krijg je een mentor waarbij je terecht kunt voor begeleiding en met vragen.

Inhoud

Als ICT-trainee volg je bij ons de generieke opleidingen voor een System engineer, zoals Prince 2, ITIL Foundation en Agile. Afhankelijk van het vakgebied waarin je gaat werken, krijg je de kans om je te specialiseren. Denk dan bijvoorbeeld aan vaktechnische opleidingen voor de diverse expertisegebieden zoals Splunk, RedHat, Python, Ethical Hacking, z/OS, MQ, Mobile Iron, CCNA, SQL, Oracle, DB2 enzovoort.

Opleidingsniveau

Je bent bijna of niet langer dan drie jaar geleden afgestudeerd als hbo’er of wo’er, bij voorkeur in een ICT-richting.

ICT traineeship BPM developer

BPM developer

"Het traineeship is de ideale combinatie van direct werken én ICT-kennis opdoen."  Nicole de Vries en Saskia Bousardt, ICT-trainees

Het traject

In totaal duurt het traject twaalf maanden, de eerste twee maanden zijn klassikaal, de daarop volgende maanden bestaan uit prakijkervaring opdoen. Vervolgens word je toegewezen aan een project, waar je de laatste acht maanden onder begeleiding van een mentor dit traineeship afrond.

Inhoud

Tijdens dit traject behaal je IBM BPM certificaten. Daarna ga je op een agile/scrum manier aan de slag, en doe je ervaring op met SAFe.

Opleidingsniveau

Je bent bijna of niet langer dan drie jaar geleden afgestudeerd als hbo’er of wo’er, bij voorkeur in een ICT-richting of je hebt aantoonbare affiniteit met ICT.