Welke traineeships zijn er op het gebied van ICT?

Studeren en jezelf ontwikkelen óf werken? Doe het gewoon allebei. Bij de Belastingdienst kan het! Heb jij (minimaal) een hbo-diploma in de pocket? Of gebeurt dat binnenkort? En heb je dús interesse in ICT en alles wat daarbij komt kijken? Kom dan bij ons studeren, jezelf ontwikkelen en breng je kennis onmiddellijk in praktijk. We betalen je opleiding en je ontvangt tegelijkertijd een mooi salaris. Binnen onze traineeships krijg je natuurlijk vakgerichte opleidingen tot onder andere Java, .NET, BPM developer, Cobol, Test automation of System engineer en sinds kort ook DevOps. Ook jouw persoonlijke ontwikkeling komt ruimschoots aan bod. Samen met anderen volg je trainingen zoals Scrum én je leert onze organisatie al goed kennen door werkbezoeken aan organisatieonderdelen zoals de Douane en de FIOD. 

Is het op dit moment niet mogelijk om op het traineeship van je voorkeur te solliciteren?
Wil je wel op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de job alert. 

Meld je aan voor de job alert

ICT traineeship Java-developer

Java developer

Het traject:

Het traject duurt 12 maanden, waarvan je in de eerste 4 maanden per week 4 dagen theorie en praktijk en 1 dag zelfstudie krijgt. De daarop volgende 8 maanden loop je praktijkstage op één van de ontwikkelafdelingen. Dit doe je in een Java scrumteam in een SAFe Agile omgeving.

Inhoud:

Tijdens de opleidingsperiode zal een diepgaande Java training volgen. De theorie bevat onderwerpen zoals: OO Analysis & Design, Java SE 17, Jakarta EE 8, SQL, JPA, Angular, HTML5, CSS3, etc. De klassikale lessen worden gegeven door erkende Java docent(en) en workshops door senior Java collega’s op onze locatie in Apeldoorn.

Daarna volgt de stageperiode en ga je aan het werk in een Java scrumteam en zal je worden begeleid door een senior Java collega. Je doet dan ervaring op met de volgende tools: GIT, Jira, Confluence, Jenkins, Sonar, etc.

Na afronding van de opleiding en gedurende de stage dien jij het Oracle Certified Programmer (OCP) certificaat te behalen. Wanneer je de opleiding en stage succesvol hebt afgerond en het OCP certificaat hebt behaald ben je een junior Java developer.

Opleidingsniveau:

Je hebt bij voorkeur een hbo-diploma, maar zo niet, dan heb je al enkele jaren ICT-werkervaring.

Solliciteer nu

ICT traineeship Test automation engineer

Test automation engineer

Het traject

Het traject duurt 12 maanden. Allereerst doorloop je een opleidingsprogramma van 4 maanden. Na deze periode ga je 8 maanden aan de slag in een scrumteam onder begeleiding van een ervaren collega.  

Inhoud

Tijdens het opleidingstraject zal een diepgaande Test training volgen. De theorie bevat TMAP Next en Testautomatisering aangevuld met testautomatisering frameworks zoals: Selenium/Finesse, Robot Framework, JMeter, ALM-UFT,  Specflow, Protractor, Cucumber of SOAP UI. De lessen worden gegeven door erkende docent(en) en de praktijkopdrachten en workshops door senior Test collega’s.

Daarna volgt de praktijkperiode, in 8 maanden praktijkstage, ga je aan het werk in een scrumteam en zal je worden begeleid door een senior Test collega. Je doet dan ervaring op met één of meerdere van de genoemde testautomatisering frameworks.

Na afronding van het theoretisch gedeelte (inclusief het behalen van het TMAP Next certificaat) en de stage ben je een junior test automation engineer.

Opleidingsniveau

Je hebt hbo werk- en denkniveau en aantoonbare affiniteit met ICT.

Medewerker Banenafspraak? 

Heb je een indicatie Banenafspraak? Solliciteer dan op deze vacature: ICT trainee - Test (automation) engineer (medewerker banenafspraak)

Solliciteer nu

ICT traineeship .NET-ontwikkelaar

Collega's in overleg op kantoor en via videoverbinding

.NET ontwikkelaar

Het traject:

Het traject duurt 12 maanden, waarvan in de eerste 7 maanden theorie en praktijk worden gecombineerd. De daarop volgende 5 maanden loop je praktijkstage op de afdeling Toeslagen. Dit doe je in een scrumteam in een SAFe Agile omgeving. 

Inhoud:

Tijdens de theorieperiode zal je een diepgaande .NET training volgen. De theorie bevat onderwerpen zoals C#, TDD, .NET framework, SOA, MVC, Mocking Framework, Entity framework, CD, Nuget, Security, Threading etc. Daarna volgt de praktijkperiode. In de vijf maanden praktijkstage, ga je aan het werk in een scrumteam en zal je worden begeleid door senior .NET collega’s. Na afronding van het theoretisch gedeelte haal je zo snel mogelijk de relevante certificaten voor een C# developer. 

Opleidingsniveau:

Je hebt hbo of wo werk- en denkniveau en aantoonbare affiniteit met ICT.

Solliciteer

ICT Traineeship DevOps engineer

DevOps engineer

Het traject:

Het traject duurt 12 maanden, waarvan de eerste 3 maanden bestaan uit een intensieve DevOps training waarbij ook jouw softskills aan bod komen. De daarop volgende 9 maanden ga je de opgedane kennis, onder begeleiding van een senior collega, in de praktijk brengen bij één van de multidisciplinaire scrumteams.

Inhoud:

Tijdens de eerste 3 maanden ga je 4 dagen per week een DevOps training volgen en heb je één dag voor zelfstudie. De theorie bevat onderwerpen als Linux, Python, GIT, Ansible, CI/CD, Openshift, Agile, Scrum, Splunk en Security. Je leert een platform op te zetten, daar applicaties op te laten draaien en deze te monitoren. De lessen worden gegeven door erkende trainers.

Daarna volgt de praktijkperiode van 9 maanden, waarin je aan het werk gaat in een multidisciplinair DevOps scrumteam onder begeleiding van een senior collega. Je implementeert CI/CD, Metrics en Dashboards, neemt deel aan een DevOps engineers community, volgt aanvullende cursussen voor meer diepgang en neemt actief deel aan het oplossen van kwaliteitsvraagstukken.
Wanneer je dit alles succesvol hebt afgerond, ben je breed opgeleid tot DevOps engineer en kun je binnen de Belastingdienst allerlei kanten uit: security, testing, software ontwikkeling, noem maar op! Bovendien krijg je van ons een vast dienstverband. 

Opleidingsniveau:

Je hebt hbo of wo werk- en denkniveau, affiniteit met ICT en je spreekt en schrijft goed Nederlands.

Solliciteer

ICT traineeship Cobol

Cobol

Het traject:

Het traject duurt 12 maanden, waarvan je in de eerste 4 maanden per week drie dagen theorie, 1 dag praktijk en 1 dag zelfstudie krijgt. De daarop volgende 8 maanden loop je praktijkstage op één van de ontwikkelafdelingen. Dit doe je in een Cobol scrumteam in een SAFe Agile omgeving.

Inhoud:

Tijdens de theorieperiode zal een diepgaande Cobol training volgen. De theorie bevat onderwerpen zoals: Cobol ,CICS, DB2, JCL, TSO/ ISPF, SQL etc... De lessen worden gegeven door erkende Cobol docent(en) en de praktijkopdrachten en workshops door senior Cobol collega’s.

Daarna volgt de praktijkperiode, in 9 maanden praktijkstage, ga je aan het werk in een scrumteam en zal je worden begeleid door een senior Cobol collega. Je doet dan ervaring op met de volgende tools: Endevor, Sonar, Harvest etc. en natuurlijk leer je ook agile werken in jouw team, scrummen met een daily stand-up, je leert ontwerpen te lezen en uit te voeren onder begeleiding van een ervaren buddy

Het doel van de training is het behalen van het COBOL certificaat & presenteren van de COBOL eindopdracht ( casus). Wanneer je dit alles succesvol hebt afgerond ben je een junior Cobol Developer.

Opleidingsniveau:

Je bent bijna of nog niet langer dan 3 jaar geleden afgestudeerd op MBO-4 niveau of als hbo’er of wo’er, bij voorkeur in een ICT-richting of je hebt aantoonbare affiniteit met ICT.

ICT traineeship system engineer

System engineer

"Je kunt hier echt aan je eigen ontwikkeling werken. Als trainee begin je eerst met drie cursussen: Agile-Scrum, PRINCE2 en ITIL. Afhankelijk van de afdeling waarop je gaat werken krijg je nog specifieke opleidingen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende Microsoftcertificeringen. In een half jaar tijd heb ik mijn eigen skills enorm zien verbeteren.” Troy Smees, ICT-trainee (system engineer)

Het traject:

Het traject duurt 12 maanden, waarin praktijk en theorie met elkaar wordt afgewisseld. Je brengt het geleerde al snel zelfstandig in de praktijk en je doet werkervaring op in een buitengewoon geavanceerde ICT-omgeving. Natuurlijk hoef je dit niet alleen te doen, je gaat werken in een team en er is een praktijkbegeleider. Ook krijg je een mentor waarbij je terecht kunt met vragen of voor hulp.

Inhoud:

Als ICT-trainee volg je bij ons de generieke opleidingen voor een System engineer, zoals Prince 2, ITIL Foundation en Agile. Afhankelijk van het vakgebied waarin je gaat werken krijg je de kans om je te specialiseren. Denk dan bijvoorbeeld aan vaktechnische opleidingen voor de diverse expertisegebieden zoals Splunk, RedHat, Python, Ethical Hacking, z/OS, MQ, Mobile Iron, CCNA, SQL, Oracle, DB2 enzovoort.

Opleidingsniveau:

Je bent bijna of nog niet langer dan 3 jaar geleden afgestudeerd als hbo’er of wo’er, bij voorkeur in een ICT-richting.

ICT traineeship BPM

BPM

"Het traineeship is de ideale combinatie van direct werken én ICT-kennis opdoen."  Nicole de Vries en Saskia Bousardt, ICT-trainees

Het traject

In totaal duurt je traject 12 maanden, de eerste twee maanden zullen klassikaal zijn, daarna twee maanden praktijk. Vervolgens word je toegewezen aan een project, waar je de laatste acht maanden onder begeleiding van een mentor dit traineeship afrond.

Inhoud

Tijdens dit traject zal je IBM BPM certificaten behalen. Daarna zal je op een agile/scrum manier aan de slag gaan, en doe je ervaring op met SAFe.

Opleidingsniveau

Je bent bijna of nog niet langer dan 3 jaar geleden afgestudeerd als hbo’er of wo’er, bij voorkeur in een ICT-richting of je hebt aantoonbare affiniteit met ICT.