Werken als accountant bij de Belastingdienst

Bekijk de vacatures 12

Werken als accountant bij de Belastingdienst

Accountancy bij de Belastingdienst

De wereld verandert snel. Onze maatschappij vraagt om een steeds snellere dienstverlening en er komen voortdurend nieuwe wetten en financiële producten bij. Als accountant bij de Belastingdienst zit je bovenop nieuwe ontwikkelingen en draag je bij aan een beter, gezonder en rechtvaardiger Nederland.

Afwisselend en dynamisch

De Belastingdienst is de grootste werkgever van accountants in Nederland. Honderden accountants voeren jaarlijks duizenden fiscale controles uit. Dit kunnen kantoortoetsen zijn, maar ook boeken-, actualiteits- of bedrijfsonderzoeken. Behalve controles achteraf maken onze accountants ook vooraf afspraken met ondernemers, bedrijven en fiscaal dienstverleners. Dit doen ze in een afwisselende, dynamische en internationale omgeving.

Het merendeel van de accountants bij de Belastingdienst is registeraccountant (RA). Ze werken als controlemedewerker of heffingsspecialist, maar ook als teammanager of klantcoördinator; bij de FIOD, bij de Douane en uiteraard bij Belastingen. En allemaal spelen ze een grote rol bij het heffen, innen en controleren van belastingen.

Groeiomgeving voor professionals

De Belastingdienst is regelmatig op zoek naar nieuwe registeraccountants. En voor belangrijk werk, zoeken we uitsluitend de beste mensen. De RA van de toekomst:

  • beschikt over een wo-diploma Accountancy;
  • is als RA ingeschreven in het accountsregister van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA);
  • is vakinhoudelijk specialist op het gebied van een belastingmiddel en beschikt over goede kennis van andere belastingmiddelen en de daarbij horende wet- en regelgeving;
  • is sociaal en rechtvaardig en beschikt over goede communicatieve vaardigheden;
  • is flexibel, resultaatgericht en stressbestendig;
  • en wil zich altijd blijven ontwikkelen.

Duaal traject accountancy

Heb jij je vwo-diploma behaald of ben je net klaar met je hbo- of wo-bachelor accountancy of bedrijfseconomie? En twijfel je tussen werken of (door)studeren? Dan is het duaal leertraject accountancy van de Belastingdienst voor jou de perfecte carrièrestart. Tijdens dit unieke traject leer en werk je tegelijkertijd en word je in korte tijd klaargestoomd tot controller. 

Lees meer

Bekijk video

Meekijken met een laatstejaars duaal student

Bekijk video

Accountants bij de Belastingdienst

1/2

Stage bij de Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken onze accountants op een vernieuwende manier aan fiscale controles. Als studerende accountant kun je tijdens een stage uitgebreid kennismaken met onze werkwijze. Een stage bij de Belastingdienst is breed en divers en is mogelijk op kantoren door heel het land. 

Flexibele arbeidsvoorwaarden

Werken bij de Belastingdienst betekent werken in een plezierige omgeving. We bieden je goede primaire arbeidsvoorwaarden én een modern en flexibel pakket van secundaire arbeidsvoorwaarden. We streven naar een goede balans tussen werk en privé, zonder het belang van onze organisatie uit het oog te verliezen. Daarnaast beschik je bij de Belastingdienst over ruime ontwikkel- en loopbaanmogelijkheden, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk.

Jouw werkomgeving

Accountants die werkzaam zijn bij de Belastingdienst spelen een grote rol bij het heffen, innen en controleren van belastingen. Maar we verwachten meer van ze. Door het introduceren van horizontaal toezicht moeten onze accountants steeds intensiever samenwerken met ondernemers. Het proces schuift naar voren: van controles en sancties achteraf, naar het bieden van inzicht en advies en het maken van afspraken vooraf. Als accountant moet je heel goed weten wat er speelt en voorbereid zijn op onverwachte situaties. Er zijn immers talloze belastingwetten en honderdduizenden verschillende organisaties. Daar komt nog bij dat er sprake is van toenemende internationalisering en dat er voortdurend wetten en financiële producten ontstaan. Een veranderend speelveld is de enige constante in dit werk en het is aan onze accountants om daarbinnen snel en adequaat te acteren. Zo leveren ze een grote bijdrage aan een beter, gezonder en rechtvaardiger Nederland.

Je vindt (register)accountants binnen een groot aantal organisatieonderdelen, zoals Belastingen, de Douane en de FIOD en ook binnen de Belastingdienst zijn er tal van specialisatiemogelijkheden, zoals IT-auditor of klantcoördinator van grote bedrijven. Jouw werkomgeving wordt dus ook in belangrijke mate bepaald door de rol die je hebt als accountant en is dus ook net zo divers.

Alles over werken bij de Belastingdienst

Een selectie van onze accountancy-vacatures