Fiscale controle:
een dynamisch speelveld

Registeraccountants & controlemedewerkers
bij de Belastingdienst

De Belastingdienst heft niet alleen belastingen, maar controleert ook nauwkeurig of burgers en bedrijven voldoende afdragen. Welkom in het dynamische speelveld van de fiscale controle, waar verschillende specialisten – controlemedewerkers én registeraccountants – hecht met elkaar samenwerken en zo bijdragen aan een financieel gezond Nederland.

Plek voor verschillende controlespecialisten

Controlemedewerker

Als controlemedewerker ben je breed inzetbaar op het gebied van fiscaal toezicht en werk je samen met verschillende deskundigen.

Lees meer

Registeraccountant

Nergens heeft jouw maatschappelijke rol als registeraccountant meer belang dan bij de Belastingdienst, waar je direct veel verantwoordelijkheden krijgt én waardevolle fiscale kennis opdoet.

Lees meer

Altijd breed inzetbaar

De specialisten die controles verrichten noemen we controlemedewerkers. Als controlemedewerker ben je breed inzetbaar op het gebied van fiscaal toezicht. Je doet bijvoorbeeld boeken- of bedrijfsonderzoeken, voert gesprekken en houdt de actualiteiten binnen bepaalde branches in de gaten. Hierbij werk je vaak in (controle)teams nauw samen met verschillende deskundigen, zoals heffingsspecialisten, invorderaars, accountants en IT-auditors.

Aan de slag

Afhankelijk van je vooropleiding (mbo en/of hbo) en werkervaring kun je aan de slag binnen het organisatieonderdeel Particulieren (P), Midden- en Kleinbedrijf (MKB) of Grote Ondernemingen (GO). Je krijgt te maken met aangiftes van ‘gewone’ burgers, kleine transportbedrijven, technologische start-ups en horecazaken, of multinationals, grote vastgoedbedrijven en non-profitorganisaties. Je duikt steeds weer in andere casussen en komt soms ook bij verschillende organisaties over de vloer.

Werken bij de Douane of FIOD

Ook de Douane en de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) zijn onderdeel van de Belastingdienst en voor jou potentiële leuke werkplekken. De Douane controleert de in-, uit- en doorvoer van goederen, en heft en int belastingen en binnenlandse accijnzen. Als controlemedewerker zorg je er onder meer voor dat logistieke goederenstromen betrouwbaar zijn en dat de veiligheid rondom die stromen is gewaarborgd. De FIOD doet onderzoek naar fiscale, financiële en economische fraude en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan een integer Nederland.

“Als controlemedewerker moet je sociaal zijn en veel mensenkennis hebben.”

“Het leukste deel van een controle? Op bezoek bij de onderneming zelf.”

“Er is echt een enorm verschil tussen controleren in de jaren 90 en nu.”

“Als je een aangifte met 9 nullen ziet, weet je dat je met écht grote ondernemingen te maken hebt.”

“Het mooiste aan werken bij de Belastingdienst is de autonomie.”

Als registeraccountant bij de Belastingdienst draag je niet alleen bij aan een financieel gezond Nederland, maar doe je ook belangrijke fiscale kennis op.

Waardevolle kennis opdoen

Het werk van een registeraccountant bij de Belastingdienst is bijzonder. Je controleert namelijk geen jaarrekeningen, maar aangiftes. Dit betekent dat je goede kennis moet hebben van de fiscale wetgeving. Om bij de Belastingdienst aan de slag te kunnen, krijg je daarom eerst een interne opleiding. Hierin leer je bijvoorbeeld over de verschillende belastingmiddelen, tax control frameworks en statistische steekproeven. Zo doe je kennis op waar je je hele carrière wat aan hebt.

Vakinhoudelijke verdieping

Als registeraccountant kun je terecht bij MKB, GO, de Douane of FIOD. Met jouw kennis van zaken kun je je specialiseren in een belastingmiddel, zoals inkomsten-, omzet- of vennootschapsbelasting. Of in een specifiek onderwerp, denk hierbij aan transferpricing of IT-auditing (RE). Wil je je leiderschapskwaliteiten verder ontwikkelen of superspecialist worden binnen je vakgebied? Bij de Belastingdienst vind je ook genoeg registeraccountants die zich hebben ontwikkeld tot manager, klantcoördinator of (landelijk) vaktechnisch coördinator.

Duaal traject accountancy

Heb jij je vwo-diploma op zak of ben je net klaar met je hbo-/wo-bachelor accountancy, finance & control of vergelijkbaar? Wil je werken en je RA-titel behalen? Dan is het duaal traject accountancy van de Belastingdienst jouw perfecte carrièrestart. Tijdens dit traject werk en leer je tegelijkertijd en word je klaargestoomd tot registeraccountant bij de Belastingdienst. Lees hier meer over het duaal traject accountancy.

“Vooral het fiscale aspect vind ik tot nu toe verrassend interessant.”

“Als registeraccountant toets ik systeemgericht of ondernemers in de Rotterdamse haven hun Authorised Economic Operator-certificaat mogen behouden.”

“Je krijgt hier ruimte om te groeien, professioneel én persoonlijk.”

“Binnen het duaal traject accountancy staat je studie op één.”

“Ik ben minder bezig met financiële verantwoording, meer met logistieke processen.”

“Het leuk aan werken bij de Belastingdienst is de fiscale kennis die je opdoet.”

Een selectie van onze accountancy-vacatures